Mε την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 150 εκατ. στην ΕΛΒΑΛ η δυναμικότητα του εργοστασίου θα ξεπεράσει τις 320.000 τόνους από τις 270.000 που είναι σήμερα.
Εκτός από τις παραδοσιακές αγορές, η νέα εταιρεία θα έχει ισχυρή παρουσία και στις καινούργιες που διαμορφώνονται διεθνώς από τις νέες τάσεις και ανάγκες.
Στη μακρά, με έτος έναρξης το 1937, και επιτυχημένη πορεία της κορυφαίας διεθνώς βιομηχανίας Χαλκόρ και στην επίσης επιτυχημένη πορεία της νεότερης, καθώς ιδρύθηκε το 1973, Ελβάλ, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αλουμινίου στην Ελλάδα, προστέθηκε πρόσφατα ένας ακόμη σημαντικός σταθμός. Η συγχώνευσή τους σε μία εταιρεία διά της απορροφήσεως της Ελβάλ από τη Χαλκόρ, υπό την επωνυμία «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.» Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός του κορυφαίου μεταλλουργικού ομίλου της χώρας Βιοχάλκο, διαδικασία που ξεκίνησε το 2013 με τη μετεγκατάσταση της έδρας της εταιρείας στις Βρυξέλλες.
Το προφίλ της νέας εταιρείας
Η παρουσίαση της καινούργιας εταιρείας έγινε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Χ.Α. στις αρχές του μήνα. Την περιγραφή της νέας εταιρείας έκανε ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει δύο κλάδους: τον κλάδο του αλουμινίου και τον κλάδο του χαλκού.
Στον κλάδο του αλουμινίου περιλαμβάνονται το κεντρικό εργοστάσιο έλασης της Ελβαλχαλκόρ και οι θυγατρικές:
- ΣΥΜΕΤΑΛ που κάνει το foil του αλουμινίου
- Elval Colour που παράγει βαμμένα φύλλα και ρολούς αλουμινίου
- Ανοξάλ που είναι ένα δεύτερο χυτήριο
- Βεπάλ που είναι η εταιρεία βαφής για το αλουμίνιο και επίσης υπάρχει η
- UACJ Elval GMBH στη Γερμανία, που είναι μια εταιρεία joint venture με την UACJ Corporation της Ιαπωνίας και έχει ως αντικείμενο την εμπορία και το marketing προϊόντων για heat exchangers εναλλάκτες θερμότητας αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα.
Στον κλάδο χαλκού υπάρχει το κεντρικό εργοστάσιο σωλήνων χαλκού και επίσης οι εταιρείες:
- Fitco, διέλαση ράβδων και σωλήνων ορειχάλκου,
- Sofia Med, επεξεργασία χαλκού.
Εκτός από τους δύο προαναφερόμενους κλάδους, σύμφωνα πάντα με την παρουσίαση, υπάρχουν και άλλες συμμετοχές που είναι η Cenergy Holdings στην οποία η Χαλκόρ είχε παλιά και εξακολουθεί τώρα η καινούργια εταιρεία να έχει μερίδιο, το ΕΛΚΕΜΕ (Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μετάλλου), που εστιάζει στην βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας, και η International Trade, η εταιρεία που υπάρχει στο Βέλγιο και διευκολύνει τις συναλλαγές με τους πελάτες.
Η γεωγραφική κατανομή των πωλήσεων
Παρουσιάζοντας τη γεωγραφική κατανομή των πωλήσεων της εταιρείας, ο αντιπρόεδρός της τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε τη μεγάλη εξωστρέφεια που έχει πλέον αυτή η εταιρεία, διότι το 92% των πωλήσεών της αντιπροσωπεύουν οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος. Αν δούμε το μεγάλο κομμάτι είναι βέβαια στην Ε.Ε., με 64% εξαιρουμένης της Ελλάδος. Η Ελλάδα είναι το 8% του συνολικού τζίρου και υπάρχουν και διεθνείς πελάτες, όπως είναι η Hellas Can που πράγματι για εμάς είναι ένας global πελάτης κατέχοντας το μισό από τη δραστηριότητα μας στην ελληνική αγορά. Έχουμε μικρότερα ποσοστά στην Ασία, στην Αφρική και στην Ωκεανία. Η Αμερική έχει το 8%, όπου βέβαια παλαιότερα με καλύτερη ισοτιμία ευρώ/δολαρίου η συμμετοχή αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη και ελπίζουμε στο μέλλον να αλλάξουν οι ισοτιμίες. Είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να εκμεταλλευθούμε την αγορά».
Μοχλοί ανάπτυξης
Όπως επεσήμανε ο κ. Κυριακόπουλος, «υπάρχουν πολλοί μοχλοί ανάπτυξης για το μέλλον της εταιρείας. Πέρα από την αύξηση του οικονομικού κλίματος, την αύξηση του πληθυσμού, την αύξηση των πόλεων και γενικότερα έχουμε συνέχεια επιπτώσεις όσον αφορά τις κατασκευές της βιομηχανίας, τα προϊόντα κτλ. Υπάρχει και μια τάση, την οποία δεν πρέπει καθόλου να υποτιμούμε, που είναι η αλλαγή του περιβάλλοντος. Υπάρχει το Climate Change Initiative, που είναι αυτό που έχει δημιουργήσει καινούργιες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία. Κατ’ αρχήν όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις διεθνείς, όπως τελευταία του Παρισιού, που υποχρεώνουν να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό οδηγεί σε μια αλλαγή των πηγών της ενέργειας. Βλέπουμε ότι γίνεται μια μετατόπιση σε ενέργειες ανανεώσιμες, βλέπουμε ότι γίνεται σαφής μείωση στον άνθρακα και περισσότερη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου, όπου δεν μπορούν να μειώσουν τις πηγές ενέργειας. Αυτό λοιπόν κατ’ αρχήν δημιουργεί καινούργιες αγορές στις οποίες και το αλουμίνιο και ο χαλκός έχουν να παίξουν ένα μεγάλο ρόλο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή η ανάγκη για μείωση των εκπομπών οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τα οχήματα και γενικά για τις μεταφορές που υπάρχουν στον πλανήτη, με κύριο ζητούμενο τη μείωση του βάρους και τη δημιουργία πλέον ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να αποφεύγονται οι εκπομπές. Η μείωση του βάρους έχει σημαντική επίπτωση σε όλη την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στις κατασκευές, μεταφορές, στα πλοία, παντού. Και εκεί ο κλάδος αλουμινίου της Ελβάλχαλκόρ είναι σωστά τοποθετημένος για να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα που προσφέρει η καινούργια αγορά. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εκεί πλέον υπάρχουν συνέργειες και στο αλουμίνιο και στον χαλκό, ειδικά για τις μπαταρίες και την τροφοδοσία των αυτοκινήτων και των δικτύων που θα χρειαστούν για να τροφοδοτήσουν αυτά τα αυτοκίνητα».
Η άυλη αξία
Κλείνοντας την παρουσίασή του ο κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην «άυλη αξία αυτής της πραγματικότητας που υπάρχει στην Ελβάλ και στην Χαλκόρ» τονίζοντας ότι αυτό «αντανακλάται και στο γεγονός ότι πολλοί από τους πελάτες μάς έχουν ως προτιμητέο προμηθευτή». Αυτό συμβαίνει, όπως είπε, «γιατί υπάρχει σωστή ποιότητα, υποστήριξη και οι άνθρωποί μας είναι αυτοί που ξέρουν και μπορούν να κάνουν όλα αυτά τα προϊόντα που πουλάει η ΕΛΒΑΛ. Αν κάποιος είχε τα χρήματα να φτιάξει την ίδια εταιρεία σήμερα εδώ στην Ελλάδα χωρίς αυτή την εμπειρία, αυτό το know how, χωρίς αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα».
Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Λάμπρος Βαρούχας, γενικός διευθυντής Έλασης Αλουμινίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μιλώντας για την Ελβάλ, «η εταιρεία προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες της έχει τα πλέον σύγχρονα δυνατά μηχανήματα αλλά κυρίως βασίζεται στους τεχνικούς της και γενικά στον κόσμο της. Οι τεχνικοί μας είναι πάρα πολύ καλοί διεθνούς επιπέδου, οι οποίοι συνεχώς βελτιώνουν τα μηχανήματα και την παραγωγή».
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη Χαλκόρ, την αναλυτική παρουσίαση της οποίας έκανε ο κ. Περικλής Σαπουντζής, γενικός διευθυντής ΧΑΛΚΟΡ, τομέας σωλήνων χαλκού ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαπουντζής στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας έναντι άλλων κατασκευαστών, τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο όσον αφορά την παραγωγική του δυναμικότητα στην περιοχή της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Ανέφερε επίσης ότι η ΧΑΛΚΟΡ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους κατασκευαστές παγκοσμίως που διαθέτουν εργαστήρια θερμικών δοκιμών των σωλήνων, οι οποίες βοηθούν τους πελάτες της να βελτιστοποιήσουν τα δικά τους προϊόντα. Σημαντικότατο επίσης ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα χαρακτήρισε το εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο που χρησιμοποιεί ο όμιλος, αποτελούμενο από θυγατρικές εταιρείες ιδιόκτητες και όχι αποθήκες σε διαφορετικές χώρες και συνεργαζόμενος με αντιπροσώπους έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη και γρηγορότερη διάθεση των προϊόντων στις τελικές αγορές.
Τα οικονομικά μεγέθη της νέας εταιρείας
Το μέγεθος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από οικονομικής άποψης παρουσίασε ο κ. Σπύρος Κοκκόλης, οικονομικός διευθυντής ομίλου. Ο κ. Κοκκόλης ανέφερε: «Έχουμε επιλέξει μερικά βασικά οικονομικά μεγέθη για να καταλάβουμε ποιο είναι το μέγεθος αυτής της νέας εταιρείας, την οποία δημιουργήσαμε με τη συγχώνευση των δύο. Είναι από τις pro forma οικονομικές καταστάσεις που δείχνουν πώς θα ήταν ακριβώς η εταιρεία με όλες τις απαλοιφές που έπρεπε να γίνουν, αν η συγχώνευση είχε πραγματοποιηθεί το 2016. Έτσι βλέπουμε ότι θα είχαμε δημοσιεύσει έσοδα ύψους 1,5 δισ., EBITDA 25 εκατ. και έναν καθαρό δανεισμό ύψους των 525 εκατ. Αντίστοιχα το εξάμηνο του 2017 βλέπουμε μια ισχυρή άνοδο των αποτελεσμάτων και των εσόδων κατά 22% και 57% αντίστοιχα».
Επενδύσεις
Όσον αφορά τον επενδυτικό τομέα, τονίστηκε κατά την παρουσίαση ότι έχει ανακοινωθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα αλουμινίου ύψους 150 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει ανακοινωθεί ότι το σωληνουργείο της Χαλκόρ σχεδιάζει αύξηση της προϊοντικής δυναμικότητας, μια επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα ο κ. Λάμπρος Βαρούχας ανέφερε ότι «η Ελβάλ επενδύει συνεχώς και δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς επενδύσεις». Ανέφερε επίσης ότι με την ολοκλήρωση της επένδυσης των 150 εκατ. στην ΕΛΒΑΛ η δυναμικότητα του εργοστασίου θα ξεπεράσει τις 320.000 τόνους από 270.000 που είναι σήμερα. «Υπάρχει – συμπλήρωσε – διαρκής επένδυση και σε ποσότητα και σε ποιότητα, σε βελτιώσεις μηχανών, στα πάντα. Δεν σταματάμε γιατί αν σταματήσουμε δεν θα έχουμε μέλλον». Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος τόνισε ότι αυτή η επένδυση που γίνεται στην ΕΛΒΑΛ είναι μια στρατηγική επένδυση, μια επένδυση θεμέλιο και βάση πάνω στην οποία με πρόσθετες και μικρότερες επενδύσεις μπορεί να αυξηθεί τελικά η παραγωγή ως και 600.000-700.000 χιλιάδες τόνους.
Από την πλευρά τής Χαλκόρ ο κ. Περικλής Σαπουντζής ανέφερε: «Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις και όσον αφορά το trend της αυτοκινητοβιομηχανίας είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την πολύ μεγάλη ζήτηση που θα έρθει. Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά το tonnage χαλκού που χρησιμοποιείται ανά αυτοκίνητο είναι περίπου 30-35 κιλά και αναμένεται να διπλασιαστεί. Αυτό θα δημιουργήσει μια παγκόσμια ζήτηση περίπου 3,5-4 εκατ. τόνους χαλκού μόνο και μόνο για την αυτοκινητοβιομηχανία. Άρα η εταιρεία εδώ και καιρό έχει αλλάξει τον προσανατολισμό και πηγαίνει προς τα βιομηχανικά προϊόντα επενδύοντας σταθερά ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και στις εξελίξεις των επόμενων ετών».