SETE Intelligence: Καταγράφεται αύξηση αφίξεων αλλά μείωση της μέσης ημερήσιας δαπάνης και της μέσης διάρκειας παραμονής
Τον γρίφο της μείωσης των εσόδων στον τουρισμό κατά τη διάρκεια του 2016, παρά την αύξηση των διεθνών αφίξεων, προσπαθεί να λύσει ο SETE Intelligence, βασιζόμενος στα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρατηρεί ότι παρόμοια απόκλιση είχε καταγραφεί άλλες τρεις φορές από το 2000 και μετά, καταγράφει όμως και μια μεγάλη διαφορά. Ποτέ άλλοτε τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε απόκλιση μεταξύ διανυκτερεύσεων και εσόδων (δηλαδή αύξηση των διανυκτερεύσεων και πτώση των εσόδων). Τις άλλες φορές οι διανυκτερεύσεις και τα έσοδα είχαν κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, αποκλίνοντας από τις αφίξεις.
Παράλληλα, παρατηρήθηκε σημαντική πτώση της μέσης ημερήσιας δαπάνης (που διαχρονικά είχε παραμείνει εντυπωσιακά σταθερή μεταξύ 70 και 75 ευρώ) σε νέο χαμηλό επίπεδο (67 ευρώ), που μαζί με τη συνεχιζόμενη μείωση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής παρέσυρε πτωτικά και τη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ). Βέβαια, είναι αξιοσημείωτο ότι η ΜΚΔ παρουσιάζει πτωτική τάση και σε όλες τις ανταγωνιστικές χώρες. Όμως, η μείωσή της στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στο 3ο τρίμηνο. Στην εξέλιξη αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξαν:
* η μεταβολή του μίγματος των επισκεπτών από χώρες υψηλής δαπάνης (π.χ. Γαλλία που επλήγη από την τρομοκρατία και ΗΠΑ που περιόρισαν τα ταξίδια προς Ευρώπη λόγω φόβου τρομοκρατικών χτυπημάτων) σε χώρες χαμηλής δαπάνης (π.χ. Ρουμανία, Αλβανία που παρουσιάζουν οικονομική ανάπτυξη, +5,% και +3,4% αντίστοιχα αύξηση ΑΕΠ το 2016).
* η μείωση σε παραδοσιακές αγορές (Γερμανία, Βρετανία), τόσο της ΜΚΔ όσο και της ημερήσιας δαπάνης, πιθανότατα λόγω των εκτενών προσφορών Last Minute.
Η αγορά
Στην ανάλυση του SETE Intelligence επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη πτώση εσόδων προήλθε από πέντε αγορές: Γαλλία, Λοιπές Χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), ΗΠΑ, Γερμανία και Ιταλία. Το σύνολο της απώλειας εσόδων από τις χώρες αυτές ανέρχεται σε 1,019 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερβαίνει τη συνολική απώλεια εσόδων του κλάδου (-930 εκατ.) κατά σχεδόν 90 εκατ. Από αυτές τις αγορές, μόνο σε Γαλλία και στις υπόλοιπες χώρες παρατηρείται γενικευμένη μείωση αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων.
Σε ΗΠΑ και Ιταλία οι αφίξεις είναι αυξημένες και οι διανυκτερεύσεις όπως και τα έσοδα είναι μειωμένα, ενώ στη Γερμανία μόνο τα έσοδα είναι μειωμένα. Αφίξεις και διανυκτερεύσεις είναι αυξημένες.
Σύμφωνα με τον SETE Intelligence υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν αυτές τις μεταβολές:
* η Γαλλία δέχθηκε τρομοκρατικά χτυπήματα, που αναμφισβήτητα έπληξαν τη διάθεση των κατοίκων της για να ταξιδεύσουν
* οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ περιόρισαν τα ταξίδια τους στην Ευρώπη λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων κυρίως σε Γαλλία, αλλά και σε Βέλγιο και Γερμανία. Αφενός λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης του προσφυγικού στα βόρεια σύνορα της χώρας και των κλειστών δρόμων από αγροτικές κινητοποιήσεις στην αρχή του 2016 και αφετέρου λόγω του πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο
* σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρούμε αύξηση αφίξεων και διανυκτερεύσεων με ταυτόχρονη μείωση των εσόδων, πιθανότατα λόγω των εκτενών προσφορών Last Minute.
Από τις θετικές μεταβολές, αξιοσημείωτες είναι η μεγάλη αύξηση από Ρουμανία, Λοιπές Χώρες Ε.Ε., Ισπανία, Κύπρο και Αλβανία. Όμως, παρά τη μεγάλη αύξηση που είχαν οι χώρες αυτές σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις, αναλογικά η συνεισφορά τους στα έσοδα ήταν πολύ μικρότερη.
Για παράδειγμα:
* 486 χιλ. επιπλέον αφίξεις από Ρουμανία με 2.702 χιλ. επιπλέον διανυκτερεύσεις οδήγησαν σε αύξηση εσόδων κατά 212 εκατ. ευρώ, όταν η μείωση των διανυκτερεύσεων από ΗΠΑ κατά μόλις -382 χιλ. οδήγησαν σε λίγο μεγαλύτερη μείωση εσόδων (-215 εκατ. ευρώ).
Πηγή: naftemporiki.gr