Ο κ. Γιάννης Γιανναράκης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, υποστηρίζει ότι η χώρα έχασε 140 δισ. ευρώ, που αναλογούν στη δημόσια και οικογενειακή επένδυση για τη μόρφωση 300.000 νέων Ελλήνων επιστημόνων τους οποίους πλέον εκμεταλλεύονται άλλες χώρες!
Η σύγκριση είναι αποκαλυπτική: Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η Ελλάδα κάνει εξαγωγές τεχνολογίας ύψους 1 δισ. ευρώ, όταν οι εξαγωγές της σε ελαιόλαδο ανέρχονται μόλις σε 300 εκατ. ευρώ! Με δυο λόγια, οι μυλόπετρες της παρατεταμένης κρίσης και η ακατάσχετη αιμορραγία της χώρας από τη φυγή νέων και δυναμικών ανθρώπων στο εξωτερικό δεν εξήντλησαν το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται ελληνικό μυαλό και το οποίο μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση. Αυτή ακριβώς η επίδοση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας μας με έναν εκλεκτό καλεσμένο, τον κ. Γιάννη Γιανναράκη, γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος. Ας παρακολουθήσουμε τη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη συμμετοχή του ιδίου και της ιδιαίτερα επιτυχημένης ελληνικής αποστολής στη μεγάλη έκθεση τεχνολογίας της Βαρκελώνης, και κατά την οποία ο συνομιλητής μας παρουσιάζει τη νέα ελπίδα που γεννιέται στην ελληνική οικονομία.
Κύριε Γιανναράκη, σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας.
Εγώ σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνετε να παρουσιάσουμε μια διαφορετική Ελλάδα, μια Ελλάδα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, στην οποία νέοι άνθρωποι – εγώ δυστυχώς ανεβάζω τον μέσο όρο ηλικίας – πραγματικά δημιουργούν πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες για την παγκόσμια αγορά. Μην έχετε καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούνται στη χώρα μας ελληνικά προϊόντα ικανά να γεμίσουν τη ζωή και την καθημερινή δραστηριότητα εκατομμυρίων ανθρώπων στο εξωτερικό. Και αυτά είναι προϊόντα ελληνικής δημιουργίας από ελληνικά μυαλά.
Ας ξεκινήσουμε από την άμεση επικαιρότητα. Εσείς και οι επιχειρήσεις που σας περιβάλλουν συμμετέχετε στη μεγάλη Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίας της Βαρκελώνης. Μιλήστε μας για τους στόχους σας στη σημαντική αυτή διεθνή συνάντηση.
Πράγματι πάμε στη Βαρκελώνη, στη μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακής επικοινωνίας που λέγεται Mobile World Congress και γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, η οποία προσπαθεί και έχει καταφέρει να γίνει και η πρωτεύουσα της νέας ψηφιακής εποχής, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Η έκθεση αυτή, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 90.000 επισκέπτες, επιχειρηματίες, τεχνολόγους και στελέχη των επιχειρήσεων, είναι μια επιχειρηματική έκθεση, δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό και έχει πολλές χιλιάδες εκθέτες. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει για τέταρτη φορά εφέτος με επίσημη εθνική συμμετοχή με δικό της περίπτερο. Βέβαια οι επιχειρήσεις-μέλη μας ήταν εκεί εδώ και μια δεκαετία.
Μιλάμε για μια διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή από μέρους της χώρας μας. Έτσι δεν είναι;
Ακριβώς. Ξεκινήσαμε την επίσημη εθνική συμμετοχή πριν από τέσσερα χρόνια με μια ομάδα που δεν ξεπερνούσε τους 30 συμμετέχοντες και πέρυσι είχαμε μια αποστολή που ξεπερνούσε τους 120 συμμετέχοντες και περίπου 30 εταιρείες. Εφέτος έχουμε περισσότερες από 70 επιχειρήσεις…
Ποια είναι η στόχευσή σας;
Έχουμε τρεις στόχους. Ο ένας – ο πολύ πρακτικός στόχος των επιχειρήσεων – είναι να βρουν πελάτες, να εξερευνήσουν νέες αγορές και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους δείχνοντας τα προϊόντα τους και τις δυνατότητές τους στη διεθνή αγορά. Τα προηγούμενα χρόνια πειστήκαμε ότι μπορούμε – και καταφέρνουμε – να ανοίγουμε καινούργιες αγορές, όπως η αγορά της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας, οι οποίες ήταν άγνωστες τα προηγούμενα χρόνια για τις ελληνικές εξαγωγές και τις υπηρεσίες τεχνολογίας. Ο δεύτερος στόχος μας είναι περισσότερο στόχος αυτού που εμείς αποκαλούμε οικοσύστημα της τεχνολογίας. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίες οι περιπτώσεις των επιτυχημένων εταιρειών τεχνολογίας – είτε στον χώρο των εφαρμογών της κινητής τηλεφωνίας, είτε στον χώρο της πληροφορικής, είτε της βιοϊατρικής τεχνολογίας –, αλλά υπάρχει ένα οικοσύστημα από δημιουργικούς ανθρώπους, από ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει τεχνογνωσία, μπορεί να παράγει σημαντικά προϊόντα και το οποίο συνεργάζεται ώστε να πετυχαίνει πράγματα στη διεθνή αγορά. Γι’ αυτό άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια κάναμε αισθητή την παρουσία μας. Υπάρχει βέβαια και ένας τρίτος στόχος: να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι εδώ, η Ελλάδα έχει δημιουργικό δυναμικό το οποίο, παρά και ενάντια στην κρίση, κάνει καινούργια πράγματα και θα τα καταφέρει και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες.
Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπείτε σταδιοδρομούν κυρίως στο εξωτερικό. Η έννοια εξωστρέφεια είναι στο DNA τους. Μπορείτε σας παρακαλώ να καταθέσετε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα;
Πραγματικά έτσι είναι και θα ήθελα να πω ότι αυτό που αναφέρατε στην αρχή είναι γεγονός: η φυγή των νέων, και μάλιστα των νέων με υψηλή ειδίκευση και μόρφωση, στο εξωτερικό είναι η σημερινή μάστιγα της κοινωνίας. Βέβαια το να πηγαίνουν οι νέοι στο εξωτερικό και να ανοίγουν οι ορίζοντές τους είναι πάντα καλό. Αλλά αν αυτό γίνεται ως μοναδική επιλογή – χωρίς δηλαδή να έχουν επιλογές στη χώρα τους, την οποία αφήνουν και ρίχνουν «μαύρη πέτρα» πίσω τους –, είναι μια απώλεια σημαντικού επενδεδυμένου κεφαλαίου της ελληνικής κοινωνίας. Και επειδή κάποια πράγματα πρέπει να τα μετράμε με αριθμούς, τα νούμερα είναι συγκλονιστικά: οι στατιστικές δείχνουν ότι έχουν φύγει περίπου 280.000-300.000 νέοι επιστήμονες και υψηλής ειδίκευσης τεχνικοί.
Είναι δραματικό διότι τη στιγμή που η χώρα θα κινηθεί και πάλι στην τροχιά της ανάκαμψης δεν θα έχει ανθρώπινο δυναμικό για να εξυπηρετήσει αυτή την προσπάθεια…
Ακριβώς. Με βάση λοιπόν τους υπολογισμούς, που έχουν γίνει από επίσημους φορείς, η επένδυση που έχει κάνει η ελληνική κοινωνία – δημόσια και οικογενειακή επένδυση – σε κάθε καινούργιο επιστήμονα ξεπερνάει τις 350.000 ευρώ για κάθε έναν. Αυτό σημαίνει – γι’ αυτούς που έχουμε χάσει – ότι απωλέσαμε σχεδόν το μισό ΑΕΠ. Με δυο λόγια, χάσαμε 140 δισ. επενδυμένης αξίας, τα οποία αξιοποιούνται από κυβερνήσεις άλλων χωρών. Δεν έρχονται πίσω στην κοινωνία που τα ανέπτυξε. Και το λέω όχι με την έννοια ότι πρέπει να μείνουν εδώ, αλλά να δημιουργείται αξία η οποία να επιστρέφει στην κοινωνία. Γι’ αυτό λοιπόν και εμείς πιστεύουμε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στον Σύνδεσμό μας και στους αντίστοιχους συνδέσμους δείχνουν μια διαφορετική Ελλάδα, η οποία αξιοποιεί τα ελληνικά μυαλά.
Θα ήθελα να μας δώσετε μερικά παραδείγματα εταιρειών που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση..
Επιτρέψτε μου να αναφέρω τέσσερα παραδείγματα, που αφορούν διακεκριμένες επιχειρήσεις, βασικά στελέχη του Συνδέσμου μας – έχουν εκλεγεί και στο Δ.Σ. –, και διαθέτουν μια αναγνωρισιμότητα από όλους. Το πρώτο παράδειγμα αφορά την εταιρεία upstream, με επικεφαλής τον κ. Μάρκο Βερέμη, που ξεκίνησε πριν από περίπου 10 χρόνια με βασικό στόχο να αναπτύξει καινοτομικές ιδέες ανθρώπινης επικοινωνίας και να τις φέρει στα σύγχρονα ηλεκτρονικά, ψηφιακά δίκτυα και στα κινητά τηλέφωνα. Σήμερα η upstream κατάφερε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και του ηλεκτρονικού marketing. Είναι μια ελληνική εταιρεία η οποία έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες. Στην Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ ισχυρό τμήμα παραγωγής νέων προϊόντων και δημιουργίας και πραγματοποιεί κύκλο εργασιών πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Μια άλλη εταιρεία είναι η Viva Wallet. Πρόεδρός της είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου μας. Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί ένα νέο εγχείρημα στα δεδομένα της τραπεζικής και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μιας και είναι το πρώτο ίδρυμα πληρωμών αδειοδοτημένο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε 31 χώρες που συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό χώρο των πληρωμών. Πρόκειται για μια νέου τύπου τράπεζα, η οποία διαθέτει νέα συστήματα πληρωμών και διαχειρίζεται και το viva wallet. Μια τρίτη περίπτωση είναι της εταιρείας telenavis, που αξιοποιεί τα γεωδεδομένα που έρχονται από δορυφόρους, με σκοπό τον προσδιορισμό του στίγματος οχημάτων και ανθρώπων ώστε να διευκολύνει τις καθημερινές λειτουργίες πολλών επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν διανομές ή να στείλουν συνεργεία σε διάφορες περιοχές κτλ. Έχουμε επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα ελληνικών εταιρειών που κινούνται στον πολύ καινούργιο χώρο της τηλεϊατρικής και των υπηρεσιών υγείας που υποβοηθούνται από την τεχνολογία. Υπάρχει το παράδειγμα της vidavo, μιας εταιρείας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει αναπτύξει εξαιρετικές υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Ένα δείγμα το έχουμε δει σε μια πολύ επιτυχημένη διαφήμιση στην τηλεόραση που παρουσιάζει τις υπηρεσίες υγείας από έναν μεγάλο τηλεπικοινωνιακό όμιλο που παρέχονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Όλοι θα το έχουν δει. Αυτό εξυπηρετείται από εταιρεία του Συνδέσμου μας.
Αναπτύξατε δραστηριότητες ιδιαίτερα επιτυχημένων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν στο DNA τους την εξωστρέφεια. Πώς όμως συνδέεται η δραστηριότητα των εταιρειών του Συνδέσμου σας με την υπόλοιπη οικονομία; Για παράδειγμα, ένας παραγωγός ελαιολάδου από τη Μεσσηνία, μια επιχείρηση που διαθέτει μια ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα, ή μια εταιρεία που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία αλουμινίου, πώς μπορούν αυτές να αξιοποιήσουν τη δική σας τεχνογνωσία; Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας; Πώς μπορεί να συνδεθεί με τους επί μέρους επιχειρηματικούς τομείς;
Κύριε Κτενά, πιστεύουμε ακράδαντα, το αποδεικνύουν άλλωστε οι διεθνείς έρευνες και μελέτες, ότι η τεχνολογία είναι ένας πολλαπλασιαστής αξίας για τους πιο παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας, είτε μιλάμε για την αγροτική παραγωγή, είτε για τις μεταφορές, είτε για την υγεία, είτε για το λιανικό εμπόριο, είτε για τη μεταποίηση. Σε όλους τους κλάδους το μαγικό ραβδί της τεχνολογίας μπορεί να πολλαπλασιάσει την προστιθέμενη αξία. Αυτό το βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις, όπως στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική παραγωγή. Σήμερα δεν νοείται αγροτική παραγωγή με υψηλή προστιθέμενη αξία αν δεν γίνεται με ηλεκτρονικό έλεγχο των θερμοκηπίων, των χωραφιών. Μιλάμε για την ικανότητα – μέσω ενός συστήματος – να γνωρίζει κανείς αν κάποιο χωράφι χρειάζεται πότισμα και να μπορεί να το κάνει αυτόματα. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα πράγματα τα οποία αφορούν το κομμάτι της διανομής και τυποποίησης των προϊόντων και το marketing στην παγκόσμια αγορά. Έτσι λοιπόν βλέπουμε – και αυτό αποδεικνύεται από πολλά διεθνή παραδείγματα – ότι οι παραδοσιακοί κλάδοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας γίνονται όχι μόνο παραγωγικοί αλλά και ανταγωνιστικοί στη διεθνή σκηνή. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι και το κλειδί για την Ελλάδα. Αν θέλετε, καμιά φορά η υστέρηση που έχουμε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί και μια ευκαιρία να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά. Αν το σχεδιάσουμε σωστά, διότι αυτά θέλουν σχέδιο, θέλουν ένα εθνικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, βασισμένο στη σωστή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, και όταν λέμε τεχνολογίες δεν εννοούμε γενικά και αόριστα, εννοούμε ελληνικά μυαλά που έχουν την τεχνολογία και με διεθνές συνεργασίες και με αξιοποίηση της διεθνούς γνώσης, μπορούμε να κάνουμε θαυμαστά πράγματα στην Ελλάδα.
Πόσοι επιχειρηματίες έχουν αφομοιώσει αυτή την ανάγκη ένταξης των νέων τεχνολογικών δεδομένων στην καθημερινή δράση τους;
Το δείχνουν οι αριθμοί. Οι στατιστικές λένε ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις είμαστε πίσω και από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που είναι νεοεισελθείσες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε πίσω σε όλους τους διεθνείς δείκτες, και μάλιστα χάνουμε θέσεις κάθε χρονιά στην ανταγωνιστικότητα, στην ικανότητα των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, αν εξαιρέσουμε ορισμένες νησίδες που καταφέρνουν να συμμετέχουν ή να είναι ανταγωνιστικές. Δυστυχώς η υπόλοιπη οικονομία δεν αξιοποιεί την τεχνολογία στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Είμαστε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Θα θυμάστε ότι μέχρι πρότινος και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη δεν είχε εφαρμοστεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία διευκολύνει τις συναλλαγές ανάμεσα στις επιχειρήσεις αλλά προσφέρει και διαφάνεια σε όλες τις καθημερινές συναλλαγές, γεγονός που αποτελεί και ζητούμενο από την κοινωνία. Έτσι λοιπόν είμαστε πίσω. Εγώ, βλέποντας την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, θα έλεγα ότι όσο πιο πίσω είμαστε τόσο αυτό μπορεί να δημιουργήσει τη δυναμική που μπορούμε να αποκτήσουμε. Αρκεί να αποφασίσουμε να πάμε με σχέδιο και με νεύρο προς τα εμπρός. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι θα είναι εγκληματικό να χάσουμε το τρένο.
Κύριε Γιανναράκη, σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Και εγώ σας ευχαριστώ.