Τεράστια εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες εκτιμά η φαρμακοβιομηχανία ότι θα δημιουργήσουν τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην αγορά.
Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις θα προβλέπουν αφενός την υποχρεωτική έγκριση κάθε νέου σκευάσματος από τα συστήματα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) 6 διαφορετικών χωρών, αφετέρου την επιβάρυνση του κλάδου με επιπλέον υποχρεωτικό rebate 25%.
Όπως μάλιστα ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, αν τα μέτρα αυτά ίσχυαν ήδη, από τα 43 νέα φάρμακα κατά του καρκίνου και των σπάνιων παθήσεων που κυκλοφόρησαν την τριετία 2014-2016 δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει κανένα. Το δ.σ. του ΣΦΕΕ ανέφερε μάλιστα πως αντίστοιχα δεν θα έμπαιναν στη νέα θετική λίστα που τέθηκε σε ισχύ από χθες ούτε οι 21 νέες δραστικές ουσίες που αντιστοιχούν σε 49 ιδιοσκευάσματα, 7 από τα οποία είναι αντικαρκινικά.
Μάλιστα, παραλλήλισαν τις εξελίξεις στο ελληνικό σύστημα υγείας, μετά τις πιθανές μεταρρυθμίσεις, με αυτό των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπου κυκλοφορεί μόλις το ένα τρίτο των φαρμάκων. Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Μάριος Κοσμίδης, υπογράμμισε ότι τα μέτρα ζητούν θετική αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας από τα συστήματα ΗΤΑ της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Ισπανίας, έξι χώρες που έχουν θεσπίσει διαφορετικές προτεραιότητες κατά την αξιολόγηση.
Παράλληλα ανέφερε ότι το γεγονός ότι σε μια χώρα δεν αξιολογείται θετικά ένα σκεύασμα δεν σημαίνει ότι στη χώρα αυτή το φάρμακο δεν αποζημιώνεται, καθώς τα HTA είναι κατά βάση γνωμοδοτικά όργανα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ, με την αξιολόγηση από τις προαναφερθείσες έξι χώρες, η καθυστέρηση εισόδου νέων θεραπειών στην Ελλάδα θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 ετών, ενώ σε συνδυασμό με την επιβολή του τέλους 25% είναι αμφίβολο πλέον αν θα υπάρχουν νέα σκευάσματα στην αγορά.
Επισήμανε ότι παρόμοια ρύθμιση με καθιέρωση 8,5% rebate στην Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα να μην εισαχθούν επί τριετία 20 νέα φάρμακα στην τοπική αγορά. Θέτοντας το ερώτημα αν βρισκόμαστε εν όψει GREXIT στα φάρμακα, ο κ. Αποστολίδης σημείωσε πως ο συνδυασμός των δύο μέτρων πλήττει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις υπέρογκες επιστροφές rebate και clawback και τη δραματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η νομική σύμβουλος του ΣΦΕΕ, Δήμητρα Λεμπέση, επεσήμανε χθες πως υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ.