Αυξημένα κατά 34,7% εμφανίζονται τα συνολικά καθαρά κέρδη των 21 μεγαλύτερων βιομηχανικών και παραγωγικών επιχειρήσεων φαρμάκων το 2019 σε σχέση με το 2018. Αυτό προκύπτει από έρευνα της New Times, στην οποία συμπεριελήφθησαν οι εταιρείες που είχαν δημοσιεύσει ισολογισμό ως τέλος Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα τα συνολικά προ φόρων κέρδη τους αυξήθηκαν από 82,7 εκατ. ευρώ το 2018 σε 111,4 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη όμως αυτά σε σημαντικό βαθμό εξανεμήθηκαν εξαιτίας της φοροεπιδρομής του κράτους.
Δείτε έρευνα New Times Βιομηχανία Φάρμακο_ 2018vs2019
Οι εν λόγω εταιρείες διαχειρίστηκαν το 2019 συνολικό τζίρο 1,77 δισ. ευρώ έναντι 1,44 δισ. ευρώ το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις – εκτός από δύο – είναι ελληνικών συμφερόντων, πάντα με εγχώρια παραγωγή. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι την περίοδο της πανδημίας, σε αντίθεση με άλλες χώρες που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, στη χώρα μας δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα. Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, η οποία διαθέτει 28 υπερσύγχρονα εργοστάσια και στην οποία εργάζονται 11.000 επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης.
Έχουμε ως χώρα το μοναδικό πλεονέκτημα να παράγουμε εδώ τα φάρμακά μας και να εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Πάνω από 3 εκατ. ασφαλισμένοι και ασθενείς καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες τους με φάρμακα που παράγονται εγχωρίως από ελληνικά εργοστάσια.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να επενδύσει 650 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία αφού έχουν κατατεθεί 36 επενδυτικά σχέδια ύψους 80 εκατ. ευρώ από ελληνικές και ξένες εταιρείες, ως αποτέλεσμα της ορθής απόφασης για συμψηφισμό του clawback με αντισταθμιστικές επενδύσεις του κλάδου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ της χώρας: εκτιμάται ότι για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται, η πολλαπλασιαστική επίδραση της επένδυσης στο ΑΕΠ κυμαίνεται από 86% ως 129%.
Είναι λοιπόν ώρα να αρθούν τα αντικίνητρα και να εκλείψει η τροχοπέδη της υπερφορολόγησης, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων που φθάνουν το 70% του κύκλου εργασιών των εταιρειών του κλάδου και φρενάρουν την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.