Την 31η καλύτερη θέση στη λίστα των πιο κερδοφόρων βιομηχανιών τροφίμων της χώρας κατέλαβε η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία Καράλης ΑΕ. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της New Times στις 635 σημαντικότερες (βάσει κύκλου εργασιών) βιομηχανίες τροφίμων, τα συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας ExportLeaders 2020. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας η επιχείρηση Καράλης ΑΕ εμφάνισε κύκλο εργασιών 31,6 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά της κέρδη υπερέβησαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρεία εξάγει το 50% της παραγωγής της στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Παράγει ένα ευρύ φάσμα τυριών (κεφαλογραβιέρα, φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα) καθώς και πα- ραδοσιακό και στραγγιστό γιαούρτι, γαλοτύρι και φρέσκο πρόβειο βούτυρο.
H γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής Κεφαλογραβιέρας Π.Ο.Π. Ξεκίνησε και συνεχίζει να επεξεργάζεται το πρόβειο γάλα της Ηπείρου και να παράγει τα γνωστά παραδοσιακά τυριά Ηπείρου. Σε αυτά τα χρόνια βελτιώνει συνεχώς την υγιεινή των προϊόντων της και ακολουθεί τις επιθυμίες της αγοράς για νόστιμα και θρεπτικά παραδοσιακά προϊόντα, σε διάφορες συσκευασίες. Παρ’ όλο που έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία, μέτοχοι παραμένουν η οικογένεια Καράλη η οποία και έχει την διοίκηση σε όλα τα επίπεδα. Κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρίας είναι η πείρα που έχει στην τυροκομία, η καλή σχέση με τους προμηθευτές της και η καλή φήμη που έχει δημιουργήσει και διαφημίσει σε όλο το κόσμο για τα τυριά Ηπείρου.
Η σχέση της οικογένειας Καράλη με την τυροκομία έχει ιστορία τριών γενεών. Ο κύριος Κωνσταντίνος Καράλης, μεγαλωμένος σε κτηνοτροφική τυροκομική οικογένεια ακολούθησε το επάγγελμα του τυροκόμου.

Το πρώτο σύγχρονο τυροκομείο το έστησε το 1965 στην Πέτρα Πρεβέζης από όπου και το 1982 ξεκίνησε τις εξαγωγές. Αρχικά οι εξαγωγές ήταν στις Ηνωμέ- νες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά και αμέσως μετά στην Αυστραλία. Το 1998 δημιούργησε στην Φιλοθέη Άρτας μια νέα υπερσύγχρονη γαλακτοβιο- μηχανία σε έκταση 5.000 τ.μ., η οποία μπορεί να επεξεργάζεται 120.000 κιλά πρόβειο γάλα την ημέρα.
Σεβασμός στην παράδοση είναι το σύνθημα ενός μικρού οικογενειακού παραδοσιακού τυροκομείου που εξελίχθηκε σε Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου.
Οι ίδιοι οι άνθρωποι που εργάζονται στην βιομηχανία με υψηλή κατάρτιση, γνώση και μεράκι είναι αυτοί που συνεχίζουν καθημερινά την παράδοση της οι- κογενείας, ενώ προσπαθούν να αναπτύξουν αυτή τη δραστηριότητα σε αρμονία με το περιβάλλον της περιοχής δημιουργώντας τις λιγότερες δυνατές επιπτώ- σεις στο περιβάλλον.
Η βιομηχανία γάλακτος Καράλης Α.Ε. προέρχεται από την μετεγκατάσταση του τυροκομείου που λειτουργούσε στην Πέτρα Πρέβεζας περισσότερο από 50 χρόνια, αλλά ήταν ξεπερασμένης τεχνολογίας. Το σημερινό τυροκομείο είναι σύγχρονης κατασκευής και τεχνολογίας, με ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασί- ας 80 τόνων γάλακτος.
Ιστορία
Σε μια εποχή που η χώρα μας αναζητεί τις «ατμομηχανές» που θα μπορέσουν να ξεκολλήσουν το «κάρο» της εθνικής οικονομίας από το τέλμα, ο αγροτικός το- μέας μετεξελίσσεται από προβληματικό κλάδο σε «Ελντοράντο» του νέου μοντέλου ανάπτυξης.
Προϋπόθεση, όμως, είναι τα ανώνυμα και χύμα ελληνικά προϊόντα να γίνουν επώνυμα και να τυποποιηθούν, για να βρουν το δρόμο προς τα ράφια των σου- περμάρκετ και των «ντελικατέσεν». Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια τα παραδείγματα εταιρειών που απαρνήθηκαν τις επιδο- τήσεις, ανακάλυψαν το μάρκετινγκ και τις στρατηγικές πωλήσεων και αναζήτησαν πελατεία για να επιβιώσουν εκτός των ελληνικών συνόρων.
ΔΕΥΤΕΡΗΣ γενιάς τυροκόμος, ο Κωνσταντίνος Καράλης κατάφερε να μετεξελίξει ένα μικρό οικογενειακό τυροκομείο σε μια από τις πιο σύγχρονες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Εκανε γνωστά τα παραδοσιακά τυριά της Ηπείρου σε όλο τον κόσμο και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παραδοσιακής κεφαλογραβιέρας.
Αν έβαζε το ένα δίπλα στο άλλο τα τυριά που παράγει κάθε χρόνο, ο Κωνσταντίνος Καράλης θα μπορούσε να πάει στην Αμερική περπατώντας πάνω τους! Οσοι νομίζουν ότι είναι σχήμα λόγου ίσως αλλάξουν γνώμη αν μάθουν ότι η παραγωγή της γαλακτοβιομηχανίας Καράλης ξεπέρασε φέτος τα 3 εκατ. κιλά τυρί.
Βλάχος στην καταγωγή, ο επιχειρηματίας μεγάλωσε μέσα στο μικρό «μπατζαριό» (τυροκομείο) που είχε δημιουργήσει από το 1947 ο πατέρας του, Σπύρος, στο χωριό Βαθύπεδο των Ιωαννίνων.
Η αλλαγή σελίδας έγινε το 1969, όταν ανέλαβε ο ίδιος το μικρό οικογενειακό τυροκομείο. Η έδρα του μεταφέρθηκε στην Πέτρα της Πρέβεζας και άρχισε να παράγει αποκλειστικά και μόνο κεφαλοτύρι, χρησιμοποιώντας το πρόβειο γάλα των κτηνοτρόφων των γύρω χωριών.
Αυτό το μοντέλο παραγωγής διατηρεί μέχρι και σήμερα. Από το 1970 άρχισε να παράγει την παραδοσιακή κεφαλογραβιέρα, που έγινε το κύριο προϊόν του τυ- ροκομείου μέχρι το 1982 και έμελλε να εξελιχθεί σε «διαβατήριο» για τις διεθνείς αγορές.
Φλέβα… τυριού
Η κίνηση «ματ» έγινε το 1982, όταν αποφάσισε να χτυπήσει με τα τυριά του τη «φλέβα» χρυσού των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. «Ηταν η εποχή που ανα- ζητούσα τρόπους να εξασφαλίσω καλύτερες τιμές για τα τυριά μου» λέει ο Κ. Καράλης. «Βρήκα τελικά έναν συνεργάτη στην Αμερική και αρχίσαμε εξαγωγές κεφαλογραβιέρας στις ΗΠΑ και τον Καναδά». Η διείσδυση στην αγορά της Αμερικής τον υποχρέωσε να παράγει και φέτα, την οποία ζητούσαν ιδιαίτερα οι έλληνες ομογενείς.
Η αγορά της Βόρειας Αμερικής αποτέλεσε το «τεστ ντράιβ» για να επεκταθούν στη συνέχεια οι εξαγωγές στους ομογενείς της Αυστραλίας (Μελβούρνη και Σί- δνεϊ) και τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο).
Το 1998 η γαλακτοβιομηχανία απέκτησε νέες υπερσύγρονες εγκαταστάσεις 5.000 τ.μ. στη Φιλοθέη της Αρτας. Η νέα μονάδα έχει τη δυνατότητα να επεξεργά- ζεται 80.000 κιλά πρόβειο γάλα την ημέρα.
Η εταιρεία εξελίχθηκε με τα χρόνια σε έναν από τους στυλοβάτες της κτηνοτροφίας σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία. Το 2009 έπαιρνε πρόβειο γάλα από 1.260 κτηνοτρόφους, από τους οποίους 60% προέρχονταν από την Ηπειρο και 40% από το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον Κ. Καράλη, η εταιρεία του επεξεργάστηκε φέτος 15 εκατ. κιλά πρόβειο γάλα των γύρω περιοχών, ενώ το 2010 θα προμηθευθεί περί τα 18 εκατ. κιλά γάλα, αυξάνοντας τον αριθμό των κτηνοτρόφων με τους οποίους συνεργάζεται σε 1.600.