Το 2020, με την συνεχιζόμενη απειλή του Κορωνοϊου, αλλάζει κυριολεκτικά την ζωή σε όλο τον πλανήτη. Ολόκληρη η υφήλιος αναμένεται να βγει από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας με σημαντικές επιπτώσεις, για όλη την ανθρωπότητα και την παγκόσμια οικονομία. Χώρες οικονομικά εύρωστες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες οικονομίες, αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Ο Covid-19 δημιούργησε χρέη στις οικονομίες όλων των χωρών. Πολλές χώρες αναμένεται να βγουν από την κρίση της πανδημίας με ακόμη υψηλότερα χρέη, τα οποία ενδέχεται να υποβαθμίσουν τον δείκτη της πιστοληπτικής τους ικανότητας επιδεινώνοντας το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.
Δεν μπορεί στην τρέχουσα φάση να υπάρξει μια ξεκάθαρη αποτίμηση του βάθους της κρίσης τα αισιόδοξά σενάρια μιλούν για μια μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 6% ενώ τα απαισιόδοξα για μια μείωση που θα ξεπεράσει το 10% με ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας και σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Η κρίση είναι πρωτοφανής, όχι μόνο κατά το ότι προκλήθηκε από ένα υγειονομικό σοκ άνευ προηγουμένου, τουλάχιστον για τις σύγχρονες γενιές, αλλά κυρίως για τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και την ένταση των επιπτώσεών της στην οικονομική δραστηριότητα, στην παραγωγή, στη ζήτηση και στην απασχόληση.
Ο βαθμός επίδρασης της πανδημίας στην κάθε οικονομία της ευρωζώνης εξαρτάται από την παραγωγική δομή της οικονομίας και τον τρόπο που αυτή δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την χώρα. Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη στην κρίση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Είναι κυρίως το μεγάλο ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και το σχετικά μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού που μπορεί να εργασθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων εξ αποστάσεως , το υψηλό ποσοστό της συνεισφοράς στο ΑΕΠ της τουριστικής βιομηχανίας και του τομέα των υπηρεσιών που επηρεάζονται από την κρίση και τέλος από τα περιορισμένα δημοσιονομικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ανάκαμψη της επόμενης χρονιάς του 2021 θα εξαρτηθεί από τον τρόπο αντίδρασης καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τις συντονισμένες ενέργειες Πολιτείας και Επιχειρήσεων για την ομαλή μετάβαση στην ανάπτυξη.
Ο Ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της Ελληνικής Οικονομίας συμβάλλοντας ενεργά και αποτελεσματικά στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Η Πανδημία, δεν άφησε σε καμία περίπτωση την Ασφαλιστική Αγορά ανεπηρέαστη αντίθετα οι συνέπειές της, την επηρέασαν αρνητικά. Ο ισολογισμός των ασφαλιστικών εταιρειών δέχτηκε ισχυρά πλήγματα. Τα επιτόκια, με τα οποία προεξοφλούμε τις μελλοντικές μας υποχρεώσεις έναντι των ασφαλισμένων μας υποχώρησαν περεταίρω. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι αποδόσεις των στοιχείων του ενεργητικού ιδιαίτερα στις εταιρείες του ευρωπαϊκού νότου, κόστος που έρχεται να καλυφθεί εν μέρει από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η οικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών εταιρειών έχει μεγάλη μεταβλητότητα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας και πρώτιστα η Εθνική Ασφαλιστική, κλήθηκαν να συμβάλουν αποτελεσματικά τόσο στην κάλυψη των ζημιών των ασφαλισμένων τους όσο και στις ζημίες που προκλήθηκαν από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και παράλληλα να στηρίξουν την Πολιτεία και την κοινωνία στην μάχη κατά του φονικού ιού.
Ο συνδυασμός της πανδημίας και η σωρευμένη παρουσία έκτακτων καιρικών φαινομένων έστρεψαν την προσοχή της ασφαλιστικής αγοράς σε κινδύνους που στο παρελθόν δεν αποτελούσαν κύριο ασφαλιστικό στόχο, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές, φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές πλημμύρες που τον τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο συχνές, αλλά και κίνδυνοι όπως οι σεισμοί αποτελούν ή θα πρέπει να αποτελούν κύριο μέλημα τόσο των ασφαλιστικών εταιρειών, όσο και των ασφαλισμένων μας. Με αναφορά στους παραπάνω κινδύνους είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μόνο το 14% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο έναντι αυτών των κινδύνων την στιγμή που τόσο ιδιωτικές κατοικίες όσο και επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε αστικές περιοχές ευάλωτες στις καταστροφικές συνέπειες αυτών των κινδύνων.
Παράλληλα, το θέμα της έγκαιρης κάλυψης των εταιρειών στο τομέα της Αστικής ευθύνης, σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στον τουρισμό όπου η συνέπειες για μια επιχείρηση από την μόλυνση ενός επισκέπτη από τον κορωνοϊό, μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες στην επιχείρηση, θα πρέπει να μπει στο κέντρο του ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις.
Η πανδημία όμως μπορεί να έχει και θετικά οφέλη για την Ασφαλιστική Αγορά αφού μπορεί να αποτελέσει την αιτία για την συνολική ασφάλιση και την σαφή οριοθέτηση των ρόλων και των ευθυνών μεταξύ κρατικής ευθύνης, δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης τόσο στους τομείς των γενικών ασφαλειών και των προαναφερόμενων κινδύνων, όσο και στον τομέα της συνταξιοδότησης και αποταμίευσης με σημαντικά κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.
Η παρουσία του φονικού ιού έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την ανάγκη σωστής αξιολόγησης των κινδύνων τόσο από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Η έγκαιρη μέριμνα για την εξασφάλισης της υγείας, της περιουσίας, της επιχείρησης και της σύνταξης, αποτελούν αποφάσεις ζωής που εξασφαλίζουν τον μέλλον και συνάδουν στην εύρυθμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας.