Στην 4η υψηλότερη θέση της λίστας των πλέον κερδοφόρων βιομηχανιών τροφίμων της χώρας βρέθηκε και κατά την τελευταία χρήση (2019) πριν την πανδημία η επιχείρηση Κρι-Κρί Βιομηχανία Γάλακτος, η οποία έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη της επιχείρησης αυξήθηκαν κατά 23% από 14,2 εατ. Ευρώ το 2018 σε 17,6 εκατ. ευρώ το 2019 επίδοση που επέτρεψε στη συγκεκριμένη επιχείρηση να καταλάβει περίοπτη θέση στην κατάταξη με τις χρυσοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου της. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της New Times σε 2.500 παραγωγικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας τα τελικά συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο forum Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας- Export Leaders 2021. Δείτε πίνακα από την (εν εξελίξει) έρευνα της New Times ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας των New Times στις 20 πρώτες θέσεις της λίστας των πιο κερδοφόρων εταιρειών βρέθηκαν οι επιχειρήσεις Chipita, Nestle Hellas, Arivia, Κρι-Κρι Βιομηχανία Γάλακτος, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Agroinvest, Παπαδόπουλος μπισκότα, Ίον ΑΕ, Kafea Terra, Αραμπατζής Μιχ., Newrest Σόγια Ελλάς, BIOMAR Hellenic, Tasty Foods, Γιώτης ΑΕ, Κωνσταντόπουλος Olymp, Βενέτης ΑΒΕΕ, Αφοί Μπαλακανάκη, Μπαρμπα-Στάθης και Agrifreda ΑΒΕΕ.
Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, που διευθύνεται από τον κ. Παναγιώτη Τσιναβό, αυξήθηκε κατά 20% από 94,2 εκατ. ευρώ το 2018 σε 112,9 εκατ. ευρώ το 2019. Η επιχείρηση εμφανίζει μία εξαιρετικά υγιή κεφαλαιουχική δομή καθότι τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται σε 66,1 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές της υποχρεώσεις σε 41,2 εκατ. ευρώ. Μία σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια εξαιρετικά υγιής.
Σελίδες μια επιτυχούς επιχειρηματικής ιστορίας
Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινά πίσω… στο 1954, όταν ο Γιώργος Τσινάβος ιδρυτής της εταιρίας, άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, το οποίο παρήγαγε και διέθετε παγωτά και είδη ζαχαροπλαστικής στην πόλη. Οι πρώτες διανομές παγωτού γίνονταν με πλανόδιους πωλητές και ειδικά χειροκίνητα καροτσάκια που είχαν ως ψυκτικό μέσο τον πάγο και το αλάτι. Τα παγωτά Κρι Κρι και ιδιαίτερα το Κασσάτο, ένα «ιδιαίτερο» παγωτό, βασισμένο στο πρόβειο γάλα με πολύ πλούσια γεύση, άρχισαν γρήγορα να αποκτούν φήμη και εκτός των ορίων των Σερρών.
Τη δεκαετία του ’60, τοποθετούνται τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία με παγωτά στην αγορά των Σερρών, ενώ οι εγκαταστάσεις της μικρής έως τότε τοπικής εταιρίας μεταφέρονται σε νέους ιδιόκτητους χώρους, με την εταιρία να αποκτά την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας νέας εποχής, καθώς μέχρι τότε η παραγωγή γινόταν με το χέρι.
Οι δεκαετίες ’80 και ’90, διαγράφουν τη μετέπειτα πορεία της εταιρίας, αφενός με την κατασκευή νέου εργοστασίου (1987), αφετέρου με την παραγωγή γιαούρτης, όταν ξεκινά η παραγωγή παραδοσιακού πρόβειου και αγελαδινού γιαουρτιού από φρέσκο γάλα του Νομού Σερρών και τέλος με τη δημιουργία υποκαταστήματος στην Αττική, δημιουργώντας έτσι με σταθερά βήματα ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής των προϊόντων της.
Το 2000, η Κρι Κρι καινοτομεί στην αγορά γιαουρτιού, λανσάροντας το «Σπιτικό», το πρώτο γιαούρτι σε οικογενειακή συσκευασία και γρήγορα κερδίζει τις πρώτες αναφορές στις έρευνες αγοράς.
Σήμερα, η Κρι Κρι μετά από πάνω από 6 δεκαετίες επιτυχημένης εμπορικής πορείας και συνεχείς επενδύσεις συγκαταλέγεται πλέον στις πιο δυναμικές βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων και στοχεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις αναπτυξιακές της προοπτικές, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό.
Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης
Στη Βόρεια Ελλάδα, στο μέσο της εύφορης κοιλάδας του Στρυμόνα και μόλις 3 χλμ από την πόλη των Σερρών, βρίσκονται οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Κρι Κρι, οι οποίες απαρτίζονται από 2 διαφορετικά εργοστάσια, το εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών και το εργοστάσιο παγωτών, εξοπλισμένα με τον πιο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Παραγωγή Γαλακτοκομικών
Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής γιαούρτης αποτελείται από γραμμές παραγωγής πλήρως αυτοματοποιημένες, αυστηρά απομονωμένες από εξωτερικές συνθήκες και πλήρως ελεγχόμενες μέσω συστημάτων ανίχνευσης. Παράγονται όλοι οι διαφορετικοί τύποι βιομηχανικού και παραδοσιακού γιαουρτιού. Καθημερινά, η επιχείρηση εξασφαλίζει την ελάχιστη επεξεργασία του φρέσκου γάλακτος που συλλέγει, διασφαλίζοντας ότι εντός 24 ωρών σφραγίζει όλες τις θρεπτικές ουσίες του μέσα στα κεσεδάκια γιαουρτιού.
Παραγωγή Παγωτού
Το εργοστάσιο παγωτού είναι εξοπλισμένο με τις πιο εξελιγμένες και σύγχρονες γραμμές παραγωγής, που επιτρέπουν ετήσια παραγωγική δυνατότητα 100 εκατ. μερίδων για τη σεζόν του παγωτού. Διαθέτει αυτόματες γραμμές παραγωγής που καλύπτουν όλους τους τύπους παγωτών: παγωτά με ξυλολαβή, πυραύλους, κύπελλα, οικογενειακά κι επαγγελματικά. Όλα τα παγωτά ψύχονται στους -40οC και αποθηκεύονται στους -25 οC σε ψυκτικούς θαλάμους νέας οικολογικής τεχνολογίας.
Ποιοτικός Έλεγχος
Διαθέτει αναγνωρισμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, με άρτιο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό για τη διεξαγωγή των αυστηρών διαδικασιών ελέγχου. Απόδειξη αποτελεί η πιστοποίησή του από αρμόδιους φορείς για Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας και Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, τα οποία εφαρμόζει καθημερινά σε όλες τις γραμμές παραγωγής έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η υγιεινή, ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων της.
Διεθνείς δραστηριότητες
Το 2000, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να κάνει το πρώτο της βήμα εκτός των ελληνικών συνόρων, στοχεύοντας σε μια δυναμική ανάπτυξη τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά.
Η εξαγωγική της δραστηριότητα βασίζεται σε δύο βασικούς τομείς:
– Την κατανόηση των αναγκών της κάθε χώρας
– Την προσφορά προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας
Σήμερα η επιχείρηση εξάγει σχεδόν όλα τα προϊόντα της σε 24 χώρες στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Τα προϊόντα της έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες διεθνείς αλυσίδες SM, καθώς σε κάθε αγορά στόχος της είναι η μαζική αγορά εκτός από την ελληνική κοινότητα στο εξωτερικό.
Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα τρόφιμα, με τεράστια δυναμική στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι καταναλωτές πλέον αρχίζουν να ανακαλύπτουν το ελληνικό γιαούρτι και να το εισάγουν ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Η παγκόσμια αυτή τάση προσδίδει στην εταιρεία ισχυρή δυναμική για περαιτέρω επέκταση στη διεθνή αγορά, αφού είναι ένας καθιερωμένος παίχτης στην ελληνική αγορά, με σημαντική εμπειρία στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού.