H αρχή του 2020 εμπεριείχε πολλές ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη, μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης και όλες οι συνθήκες είχαν θετικό πρόσημο προς αυτή την κατεύθυνση. Στα πλαίσια αυτά είχαμε, ως Επιμελητήριο ενεργοποιηθεί με στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αλλά και με τα παραγωγικά Υπουργεία, ώστε να προσπαθήσουμε για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.
Η θέση μου και ως Προέδρου της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και εν συνεχεία του ΕΦΕΠΑΕ ενισχύει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όμως, η εξέλιξη ήταν τελείως διαφορετική και με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, υποχρεωθήκαμε στην συνέχεια να προτείνουμε και να εισηγούμαστε αμυντικές πολιτικές για να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Έτσι η Στρατηγική περιορίστηκε στην υποστήριξη μέτρων αντιμετώπισης των οδυνηρών συνεπειών της κρίσης αυτής. Παράλληλα όμως έχουμε θέσει και σημαντικές προτεραιότητες για την περιοχή μας στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας για την ανάδειξή της ως τρίτου πόλου της χώρας μας.
Αναμφισβήτητα οι πληγές είναι μεγάλες ιδιαίτερα στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης που έχουν πληγεί άμεσα αλλά και σε άλλους κλάδους που έχουν πληγεί έμμεσα που ανήκουν στην μεταποιητική δραστηριότητα και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Να υπενθυμίσω πως ο μεταποιητικός κλάδος είχε υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στην διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και θα πρέπει να εξισορροπηθούν.
Η τοπική οικονομία έχει μεγάλες απώλειες. Μια οικονομία που σε μεγάλο βαθμό είχε στηριχθεί και στην παρουσία των φοιτητών στην πόλη μας, θα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό. Εισοδήματα από την στέγη, σίτιση, ψυχαγωγία κ.λπ.. αυτού του πληθυσμού δεν θα είναι πλέον όπως πριν.
Οι επαγγελματίες που εξαρτούν το βιοτικό τους επίπεδο από την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης βρέθηκαν με πολύ σοβαρό πρόβλημα. Στο σημείο αυτό έρχεται η κυβέρνηση με μια σειρά μέτρων να ανακουφίσει επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Σε πολύ μεγάλη κλίμακα και με πολλές μορφές. Τα Επιμελητήρια είχαμε ένα πολύ σπουδαίο ρόλο ως σύμβουλοι της πολιτείας, να εισηγούμαστε μέτρα, να διορθώνουμε πιθανά προβλήματα και να προτείνουμε παρεμβάσεις. Και στον τομέα αυτό, επιτύχαμε να έχουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο και αυτό αναγνωρίζεται από την πολιτεία.
Από πλευράς μας προετοιμαζόμαστε για την καταγραφή των απωλειών σε ενεστώτα χρόνο, ώστε αντίστοιχα και εν συνεχεία, να προτείνουμε παρεμβάσεις που να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι υποχρεωτικό να εκφράσουμε την θετική μας άποψη, που είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Και σε αυτό το σημείο θα εκφράσω την αισιοδοξία μου, καθώς το ταμείο ανάκαμψης θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος αλλά ταυτόχρονα θα επισημάνω πως τίποτα δεν θα κατακτηθεί χωρίς σκληρή δουλειά και προσήλωση στους στόχους. Η πρόσκληση αφορά τους πάντες και όσοι πιστεύουν σε αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Η τεχνολογία μέσα στην κρίση ανέδειξε νέους προσανατολισμούς, που σημαίνει πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Οι σοβαρές επενδύσεις και τα μεγάλα έργα θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και τα εισοδήματα. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω το Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας, που είναι μια εντελώς ώριμη επένδυση ενταγμένη στον Αναπτυξιακό νόμο και υποστηρίζεται και από την πολιτεία. Η υλοποίηση αυτού του έργου, θα προσελκύσει παράλληλα και άλλες επενδύσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο. Παράλληλα, θα προκαλέσει τις συνθήκες για σημαντικές επενδύσεις στους κλάδους της φιλοξενίας, της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Έχουμε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, με την PATRAS IQ. Σχεδιάζουμε την σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και στηρίζουμε την ψηφιακή σύγκλιση των επιχειρήσεων. Θα συμπληρώσω δε πως όπως είναι γνωστό το Επιμελητήριο Αχαϊας συμμετέχει σε διεθνή forum, με αποτέλεσμα να έχει επιτυχίες στην προσέλκυση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη νέων επιχειρηματιών. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 12 τέτοια προγράμματα, που έχουν ωφελήσει πλήθος μικρών επιχειρήσεων και νέων επιχειρηματιών. Τέλος, η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών προγραμμάτων υλοποιεί παράλληλα προγράμματα ενίσχυσης διαφόρων κλάδων και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους νέους αλλά και στις επιχειρήσεις που έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό.