
Με αμείωτη δυναμική συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία η γαλακτοβιομηχανία Φάρμα Κουκάκη, η οποία την τελευταία πενταετία έχει πετύχει αύξηση τζίρου σχεδόν 70%, γράφοντας το δικό της success story κόντρα τις πιεστικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση για το εγχώριο λιανεμπόριο.
Η γαλακτοβιομηχανία από το Κιλκίς τρέχει στο πρώτο τετράμηνο του 2017 με ρυθμό ανάπτυξης περί το 15%, σε συνέχεια της επιτυχούς προηγούμενης χρήσης που έκλεισε με αύξηση τζίρου 13%, στα 24 εκατ. ευρώ, και αντίστοιχη αύξηση την καθαρή της κερδοφορία.
Οι εξαγωγές της Φάρμα Κουκάκη σημειώνουν ανάπτυξη της τάξης του 70% κατά την τελευταία πενταετία, με τα προϊόντα της να κατευθύνονται σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βουλγαρία, αλλά και στο Ντουμπάι, αγορά στην οποία έκανε με επιτυχία την είσοδό της εδώ και έναν περίπου χρόνο.
Με το βλέμμα στην ενίσχυση των εξαγωγών η εταιρεία ολοκλήρωσε προ 1,5 έτους επένδυση 2,8 εκατ. ευρώ στο τμήμα γιαούρτης του εργοστασίου της, υπερδιπλασιάζοντας την παραγωγική της δυναμικότητα στο συγκεκριμένο προϊόν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία διερευνά τη δυνατότητα νέας επένδυσης για την ενίσχυση των παραγωγικών δομών της, ύψους τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, σχέδιο που πιθανότητα θα ενεργοποιήσει μόλις η διοίκησή της πειστεί ότι έχει οριστικά αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φάρμα Κουκάκη επεκτείνει κι άλλο την προϊοντική γκάμα της και λανσάρει αυτές τις μέρες κεφίρ με γεύση κόκκινων φρούτων (φράουλα, βύσσινο, βατόμουρο), έχοντας ήδη κατακτήσει θέση leader στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία παράγει και εμπορεύεται περισσότερους από 60 κωδικούς γαλακτοκομικών και φυσικών χυμών, ενώ, όπως αναφέρουν πηγές της διοίκησης, σταθερό στρατηγικό στόχο αποτελεί η εξορθολογισμένη αύξηση της γκάμας της με καινοτόμα και διαφοροποιημένα προϊόντα.
Κομβικό σημείο για τη ραγδαία εξέλιξη της Φάρμα Κουκάκη ήταν η δημιουργία του υπερσύγχρονου εργοστασίου της στους Κάτω Αποστόλους του Κιλκίς, το 2009, που ουσιαστικά τη μετέτρεψε από οικοτεχνία σε βιομηχανία, με απόφαση του νυν διευθύνοντος συμβούλου Θανάση Κουκάκη.
Η Φάρμα Κουκάκη, που απασχολεί 100 εργαζόμενους, διπλάσιους σε σχέση με το 2010, είναι μία πλήρως καθετοποιημένη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, όπου σε στεγασμένους χώρους 4.835 τ.μ. καλλιεργούνται ζωοτροφές, εκτρέφονται αγελάδες και παράγονται υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα προϊόντα της, όπως φρέσκο αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, κεφίρ, αριάνι, ρυζόγαλο, κρέμες, τυροκομικά, βούτυρο και φυσικοί χυμοί, βρίσκονται σε περισσότερα από 3.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της προέρχεται από τη Μακεδονία και δη τη Θεσσαλονίκη, ενώ η εταιρεία συνεχώς διευρύνει την παρουσία της στα υπόλοιπα σημεία της χώρας, όπως η Αττική, τα νησιά του Αιγαίου, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ – ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ