Η ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική είναι η παλαιότερη ελαιουργική εταιρεία στην Ελλάδα: Ιδρύθηκε το 1904 και είναι ήδη … υπεραιωνόβια, καθώς μετρά 112 χρόνια ζωής!
Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου (CEO) στην εταιρία, ασκεί ο κ. Παναγιώτης Κατσής (φωτό), όταν το περασμένο καλοκαίρι, αποφασίσθηκε από τους μετόχους της εταιρίας η αναβάθμιση του προηγούμενου CEO κ. Γιάννη Μπούρα, και η ανάθεση σε αυτόν, νέου ρόλου του με έδρα τη Τζακάρτα, όπου έχει την εμπορική ευθύνη των δραστηριοτήτων του Ομίλου της PZ Cussons (μέτοχοι Μινέρβα Ελαιουργικής) για τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Ο κ. Παναγιώτης Κατσής, πριν αναλάβει CEO στη Μινέρβα, ήταν διευθύνων σύμβουλος της HPZ στη Νιγηρία, ενώ είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην PZ το 1998 (η HPZ είναι η μεγαλύτερη εταιρία οικιακών συσκευών στη Νιγηρία και αποτελεί joint venture της PZ Cusssons και της Haier, εταιρίας με ηγετική θέση στην διεθνή αγορά λευκών οικιακών συσκευών.
Στην ιστορία της, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο η ΜΙΝΕΡΒΑ ολοκλήρωσε το μετέωρο βήμα από το εμπόριο στη βιομηχανία, αποφασίζοντας ουσιαστικά τη μεταπήδηση της από το εμπόριο του ελαιολάδου στον βιομηχανικό κύκλο της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας των ελαιουργικών προϊόντων.
Το βήμα αυτό ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία και τη συνεχή ανάπτυξη μιας νέας και δυναμικής ελαιουργικής βιομηχανίας στο Μοσχάτο. Οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και οι ατυχίες δεν έκαμψαν τη συλλογική προσπάθεια (επιχειρηματιών – στελεχών και εργαζομένων), αντίθετα τη χαλύβδωσαν έτσι ώστε να την καταστήσουν ικανή να απορροφήσει δυναμικά τις νέες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που ο Όμιλος Paterson & Zochonis της προσέφερε για την ανάπτυξη και τον συνεχή εκσυγχρονισμό της. Και αυτή η σύζευξη αντιλήψεων και επιχειρηματικών στρατηγικών πέτυχε διατηρώντας το αρχικό όραμα της εταιρείας ζωντανό και ανανεώνοντάς το συνεχώς ως το γύρισμα του δεύτερου αιώνα ζωής της που φέτος γιορτάζουμε.
Η ΜΙΝΕΡΒΑ διανύοντας πλέον το 2ο αιώνα ζωής της, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας δραστηριοποιούμενη στο χώρο των τροφίμων. Το 1993 η εταιρεία αποφάσισε την κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου με τεχνολογία αιχμής ικανό να υλοποιήσει όλα τα σχέδια για ανάπτυξη της ΜΙΝΕΡΒΑ τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, στην περιοχή του Σχηματαρίου συνολικής επένδυσης 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα με τις αποφάσεις για τη νέα επένδυση, η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζει δυναμικά. Η εταιρεία, επιθυμώντας να αυξήσει τον τζίρο της και την έκταση της αγοράς της καλύπτοντας όλα τα καταστήματα της χώρας, αποφασίζει να στηρίξει την προσπάθεια διακίνησης των προϊόντων της με κάθε πρόσφορο τρόπο. Αποφασίζει να συμμετάσχει στις δαπάνες διακίνησης των αντιπροσώπων της για την επίτευξη της επιθυμητής αύξησης των πωλήσεων.
Πραγματοποιούνται επενδύσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό (ψυγεία σε συνεργάτες κτλ). Δημιουργεί και ενισχύει τα κέντρα διανομής σε ευρύτερες περιοχές επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη.
Τον Ιούνιο του 1994 ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου εργοστασίου με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο του 1996 να ολοκληρωθεί μέρος από την τυποποίηση και συγκεκριμένα το κομμάτι παραγωγής μαργαρινών.
Οι εργασίες συνεχίσθηκαν εντατικά, ωστόσο τον Απρίλιο του 1997, λίγο πριν την ολοκλήρωση της τυποποίησης, έρχεται μια καταστροφική φωτιά η οποία δημιούργησε σημαντικές καταστροφές. Η ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου μετά το συμβάν αυτό καθυστέρησε τουλάχιστον δύο χρόνια.
Το 1999 ολοκληρώνεται το όραμα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την μετεγκατάσταση της παραγωγικής μονάδας της εταιρείας από το Μοσχάτο στο Σχηματάρι της Βοιωτίας. Έτσι, το Σεπτέμβριο του 1999 ένα όνειρο ετών γίνεται πραγματικότητα. Το νέο εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ, είναι σε πλήρη λειτουργία έτοιμο να υλοποιήσει τα οράματα της νέας γενιάς της εταιρείας.
Σήμερα η ΜΙΝΕΡΒΑ παραμένει προσηλωμένη στις διαχρονικές αξίες της: συνεχή προσπάθεια για προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με βάση τις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών. Γιατί ο ένας αιώνας ζωής της έχει αποδείξει πως τα προϊόντα που δεν προδίδουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τους, μπορούν να γίνουν διαχρονικά.
Με δύναμη που απορρέει από τους ανθρώπους της και με το ίδιο πάθος για ποιότητα, που την χαρακτηρίζει από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης της, η ΜΙΝΕΡΒΑ διεκδικεί στην αυγή του δεύτερου αιώνα ζωής της, το χαρακτήρα μιας δυναμικής και συνεχώς αναπτυσσόμενης εταιρείας.
Η ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε., έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στον τομέα των τροφίμων, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε 42 χώρες του κόσμου.
Η διαρκής έρευνα και οι συνεχείς επενδύσεις επιτρέπουν στη ΜΙΝΕΡΒΑ να διευρύνει συνεχώς τη γκάμα των προϊόντων της, με στόχο να καλύψει τις όλο και πιο απαιτητικές διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή σε όλο τον κόσμο. Το ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας, ο καρπός της ελληνικής γης, συνδέει άρρηκτα τη ΜΙΝΕΡΒΑ με την ελληνική γεωργική παραγωγή. Μαργαρίνες και βούτυρα που βασίζονται στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και αναδεικνύουν τις αξίες της μεσογειακής διατροφής. Καινοτόμα προϊόντα, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας, προσφέρουν στον καταναλωτή υγιεινές επιλογές για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα των λειτουργικών τροφίμων, επενδύσεις και προϊόντα στην κατηγορία του βουτύρου, είσοδος στα βιολογικά τρόφιμα κατατάσσουν την ΜΙΝΕΡΒΑ μεταξύ των κορυφαίων εταιριών τροφίμων στην Ελλάδα.
Σήμερα, στο γύρισμα του δεύτερου αιώνα ζωής της, η ΜΙΝΕΡΒΑ είναι μια δυναμική και συνεχώς αναπτυσσόμενη εταιρεία τροφίμων. Μέλος του ελληνικών συμφερόντων διεθνούς ομίλου εταιρειών PATERSON- ZOCHONIS, η ΜΙΝΕΡΒΑ αναδεικνύει τις αξίες της ελληνικής διατροφής, μέσα από την εξέλιξη και επέκτασή της σε νέες κατηγορίες προϊόντων, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καταναλωτών.
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Σχηματάρι
Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ στο Σχηματάρι Βοιωτίας είναι η ολοκλήρωση ενός μακρόπνοου σχεδίου τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, αποτέλεσμα της σύζευξης αντιλήψεων και επιχειρηματικών στρατηγικών με τον όμιλο Paterson Zochonis.
Πραγματοποιώντας ένα πρόγραμμα δυναμικών επενδύσεων, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, η ΜΙΝΕΡΒΑ δημιούργησε ένα εργοστάσιο με τεχνολογία αιχμής, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Στο νέο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας, οι πιο σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι παραγωγής και τυποποίησης συνυπάρχουν με τον πραγματικό σεβασμό στην ελληνική φύση.
Έχοντας τεθεί οι βάσεις του το 1999, το εργοστάσιο είναι έτοιμο να υλοποιήσει τα οράματα της νέας γενιάς της εταιρείας. Οι επεκτάσεις και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού είναι συνεχείς, με στόχο να καλύψουν τις διευρυνόμενες ανάγκες σε νέα προϊόντα.
Επισκοπικό Ιωαννίνων
Το 1989 άρχισε να υλοποιείται η δημιουργία ενός τυροκομείου στο Επισκοπικό των Ιωαννίνων, από 4 τυροκόμους, με την ονομασία Κ.Τ.Μ.Ι. (Κοινοπρακτική Τυροκομικών Μονάδων Ιωαννίνων) ΠΙΝΔΟΣ ΑΕΒΕ, η οποία ολοκληρώθηκε το 1991. Τα προϊόντα που παρήγαγε ήταν φέτα, κασέρι, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι και πεκορίνο.
Το 1993 συνεργάστηκε η ΦΑΓΕ με την ΠΙΝΔΟΣ, εκσυγχρονίζοντας τον μηχ/κό εξοπλισμό και τις κτιριακές υποδομές, κρατώντας μόνο το προϊόν Φέτα Π.Ο.Π. Από 24.000m2΄οικόπεδο και 2000m2 κάλυψη, έφτασε στα 79.0002΄και 5.500m2 αντίστοιχα. Η ημερήσια δυνατότητα επεξεργασίας αιγοπρόβειου γάλακτος ανέρχεται σε 70-75 τόνους και η ετήσια δυνατότητα παραγωγής φέτας σε 3.000-3.500 τόνους.
Η ΜΙΝΕΡΒΑ το 2008 αγόρασε το εργοστάσιο από τη ΦΑΓΕ. Το ποσό που θα διαθέσει η ΜΙΝΕΡΒΑ μέσα στην επόμενη 3ετία, για εξαγορά, επέκταση και εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, αναμένεται να ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο απασχολούνται 58 εργαζόμενοι.
Η επέκταση της ΜΙΝΕΡΒΑ στα τυροκομικά προϊόντα αποτελεί στρατηγική πολιτική. Με την εξαγορά αυτή η ΜΙΝΕΡΒΑ επεκτείνεται σε ένα κλάδο της αγοράς τροφίμων, διευρύνοντας έτσι την γκάμα των εξαγωγικών προϊόντων και της συνδυασμένης προώθησής τους.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Με ημερομηνία ίδρυσης το 1904, η ΜΙΝΕΡΒΑ αποτελεί την παλαιότερη εταιρεία παρασκευής βρώσιμων ελαίων και μαγειρικών λιπών στην ελληνική αγορά ενώ παράλληλα είναι μέλος του Ομίλου εταιρειών PZ Cussons. Η ανώτερη ποιότητα της εταιρείας μας είναι ευρέως αναγνωρισμένη στην απαιτητική ελληνική αγορά, όπου σήμερα κατέχουμε ηγετική θέση στην αγορά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και του πυρηνέλαιου. Τα προϊόντα που επιλέγουμε να παράγουμε είναι συνδεδεμένα με την ελληνική γεωργική παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις βάσει των διατροφικών αξιών της διάσημης μεσογειακής διατροφής.
Από το 1950, η ΜΙΝΕΡΒΑ εξάγει τα προϊόντα της και στις 5 ηπείρους. Η διανομή των προϊόντων πραγματοποιείται μέσω ενός τεράστιου δικτύου διανομής, το οποίο δίνει την ευκαιρία στον καταναλωτή (σε όλον τον κόσμο) να γνωρίσει την πραγματική γεύση του ελαιολάδου και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.
Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα «καλάθι» ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων -βασικών συστατικών της μεσογειακής κουζίνας- με στόχο να καταστήσει την επωνυμία της πρεσβευτή της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων.
Ο συνδυασμός του κλίματος της Ελλάδας, της θάλασσας, του ήλιου, καθώς και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων ΜΙΝΕΡΒΑ, εγγυάται την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζει ο καταναλωτής.
Η επιτυχημένη είσοδος σε διαφορετικές προϊοντικές κατηγορίες καθώς και η πρόσφατη επέκταση στην αγορά των βιολογικών προϊόντων, τοποθετούν τη ΜΙΝΕΡΒΑ μεταξύ των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών τροφίμων.