Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα στις επιχειρησιακές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες προτεραιότητες, αλλά και να αναδειχθούν παλαιότερες αδυναμίες. Μεταξύ άλλων, η περίοδος της καραντίνας απέδειξε ότι η αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι θέμα ήσσονος σημασίας για ενδοεπιχειρησιακή κατανάλωση, αλλά μια επιχειρησιακή διαδικασία που επηρεάζει άμεσα τη σχέση του τελικού καταναλωτή, με το εκάστοτε Brand. Μια σχέση που στο καλό σενάριο, μεταφράζεται σε πωλήσεις, όπως γνωρίζαμε ήδη από την προ-κορωνοϊού εποχή του omnichannelεμπορίου. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αποφύγουν το κακό σενάριο, ιδίως σε αυτή τη νέα και βαθύτερη οικονομική κρίση που προμηνύεται.
Ο κ. Ανδρέας Ζερβός, CEO της Mobile Technology που δραστηριοποιείται στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρησιακών διαδικασιών, ανέφερε σχετικά: «Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας σίγουρα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις μειωμένες επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεχνολογία. Η πρόσφατη πανδημία, όμως, έπεισε ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι η αναβάθμιση επιχειρησιακών διαδικασιών δεν είναι επιλογή, αλλά ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει μια επιχείρηση, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχή της καραντίνας μέχρι σήμερα καταγράφεται αυξητική τάση στις παραγγελίες που δεχόμαστε τόσο από υφιστάμενους, όσο από και νέους πελάτες, αφού όλοι αναζητούν τρόπους, για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.»
Η πλειοψηφία των πελατών της Mobile Technology ανέκαθεν ήταν supermarkets, εταιρείες ταχυμεταφορών, 3PL κ.ο.κ. αλλά εν μέσω πανδημίας αναδείχθηκε σε διευρυμένο One Stop Shop για κάθε επιχείρηση που αναζητούσε αξιόπιστη λύση ή εξειδικευμένο εξοπλισμό, για να αναβαθμίσει την εφοδιαστική της αλυσίδα. Ο λόγος προφανής. Τα supermarket ήθελαν τα ράφια τους να αναπληρώνονται γρήγορα με τα σωστά προϊόντα, οι εταιρείες ταχυμεταφορών να παραδίδουν ταχύτερα τις online παραγγελίες που είχαν αναλάβει, ενώ όλοι όσοι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της εφοδιαστικής αλυσίδας χρειάζονταν άμεση τεχνική υποστήριξη. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εταιρείες όπως η Mobile Technology, εργάστηκαν με εντατικούς ρυθμούς, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πελατών τους.
Ο κ. Α. Ζερβός σχολίασε σχετικά: «Η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης ήταν αναμενόμενη και εμείς ως πιστοποιημένο Επισκευαστικό Κέντρο των σημαντικότερων διεθνών κατασκευαστών εξοπλισμού, οφείλαμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του εξοπλισμού των συνεργατών μας. Ευχάριστη έκπληξη όμως αποτέλεσε το γεγονός ότι την ίδια περίοδο ενισχύθηκε το ενδιαφέρον για προηγμένες τεχνολογίες, με νέα έργα σε αποθήκες και εταιρείες που ασχολούνται με μεταφορές-παραδόσεις. Αναφέρομαι κυρίως σε λύσεις Voice Picking και εφαρμογές Proof of Delivery, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η τεχνολογία είναι ο μόνος αξιόπιστος σύμμαχος στην προσπάθεια για βιωσιμότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.»
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η στροφή των επιχειρήσεων στην υψηλή τεχνολογία θα έχει διάρκεια και δεν αποτελεί πρόσκαιρο φαινόμενο που δημιούργησαν τα έκτακτα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Σε κάθε περίπτωση όμως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει την πορεία της με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς, οπότε είναι στρατηγική απόφαση κάθε επιχείρησης αν θα δεχθεί παθητικά τις συνέπειες ή θα σχεδιάσει η ίδια το μέλλον της, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.