Αυξημένος κατά 2% εμφανίζεται ο συνολικός κύκλος εργασιών 110 σημαντικών βιομηχανικών επιχειρήσεων μη μεταλλικών ορυκτών (τσιμέντα, μάρμαρα, σκυρόδερμα κλπ) κατά την τελευταία χρήση (2019) πριν την πανδημία. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της New Times τα τελικά συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο ετήσιο forum Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας – Export Leaders 2021. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της New Times, ο συνολικό τζίρος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 1,73 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δείτε πίνακα έρευνας New Times MH METALLIKA ORYKTA
Οι εν λόγω επιχειρήσεις κινήθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία με θετικό πρόσημο και στο επίπεδο της κερδοφορίας αν και τα αποτελέσματα δύο μόνον εταιρειών δεν επέτρεψαν στον κλάδο να δείξει ιδιαίτερο δυναμισμό. Έτσι, τα συνολικά κέρδη των επιχειρήσεων του δείγματος κινήθηκαν στο επίπεδο των 146 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα των New Times, , οι εν λόγω επιχειρήσεις του δείγματος:
- Μείωσαν τα συνολικά καθαρά κέρδη τους από 199 εκατ. ευρώ το 2018 σε 146 εκατ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας υποχώρηση 26,6%.
- Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 4,1% στο επίπεδο των 2,26 δισεκατομμυρίων ευρώ
- Αντιστοίχως οι συνολικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του δείγματος εμφάνισαν αύξηση 3,4% για να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 2,68 δισ. ευρώ.
Οι παραπάνω επιδόσεις αφορούν το σύνολο των 110 επιχειρήσεων του δείγματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τόσο οι κερδοφόρες όσο και οι ζημιογόνες επιχειρήσεις.
Από το δείγμα της έρευνας της New Times, οι 86 (ήτοι περίπου το 78,2% του δείγματος) ήταν κερδοφόρες και οι 24 (το 21,8% του δείγματος) ζημιογόνες. Το ποσοστό των κερδοφόρων επιχειρήσεων στο σύνολο του κλάδου είναι υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
Συγκεκριμένα οι 86 κερδοφόρες επιχειρήσεις που βρέθηκαν στη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού» διαχειρίστηκαν συνολικό τζίρο 1,1 δισ. ευρώ, που ήταν μειωμένος κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας των New Times αύξησαν τα συνολικά καθαρά κέρδη τους κατά 9,8% για να υπερβούν τα 249 εκατ. ευρώ. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις αύξησαν κατά 7,9% τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους, που διαμορφώθηκαν στα 1,36 δισ. ευρώ. Αύξησαν δε τις συνολικές υποχρεώσεις τους κατά 6,6%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 835,7 εκατ. ευρώ (μια υγιής σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια).
Αντιστοίχως, οι 24 ζημιογόνες επιχειρήσεις του δείγματος (το 2019 διαχειρίστηκαν έναν τζίρο της τάξης των 603 εκατ. ευρώ, ο οποίος ήταν αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το 2018. Οι συνολικές ζημιές τους «απογειώθηκαν» από 27,9 εκατ. ευρώ το 2018 σε 103,1 εκατ. ευρώ το 2019. (Στην πραγματικότητα το εξαιρετικό αρνητικό αυτό αποτέλεσμα σημειώθηκε εξαιτίας μόνον δύο εταιρειών). Τα ίδια κεφάλαιά τους έπεσαν από 912 εκατ. ευρώ το 2018 σε 902 εκατ. ευρώ το 2019 και οι συνολικές υποχρεώσεις τους αυξήθηκαν κατά 2,1% στα 1,85 δισ. ευρώ το 2019 μία σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια άκρως απαγορευτική.
Επιχειρήσεις
Σημαντικά κέρδη – πάνω από 1 εκατ. ευρώ η καθεμία –, εμφάνισαν 18 επιχειρήσεις, Αυτές είναι οι: Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες, FHL Κυριακίδης, Imerys, Mermeren Kombinat, Χάλυψ Δομικά Υλικά, Χαριτόπουλος Δ.Ν. ΑΕ, Σμυρδέξ, Ηρακλής Τσιμέντα, Ικτίνος Ελλάς, Knauf Γυψοποιία, Κεραμουργεία Βορείου Ελλάδος, Ακρόλιθος, Μπετόν Μεσσαρά, Nordia AE, Μάρμαρα Πούλιος, Σταγάκη, Δραγωνίτης και Ιόνιαν Καλκ.
Αντιστοίχως στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» βρέθηκαν οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν υψηλές ζημιές. Μεταξύ αυτών είναι και οι: Ελληνικός Χρυσός, Τιτάν τσιμέντα, ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά, Lafarge Beton, Αρμός Προκατασκευές, Πέππας Άγγελος, ΓΕΩ Ελλάς και Λατομεία Χλαζωνίτη.