Ο κ. Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου, πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων μιλά στους New Times για την αύξηση 8,2% των ελληνικών εξαγωγών.
Κύριε Καλπακτσόγλου, ποιές ήταν οι εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το 2015;
Η αίσθησή μου είναι ότι πήγαμε καλά τόσο ως χώρα, όσο και ως ΟΑΕΠ, παρ’ ότι είχαμε τα capital controls που για ένα εξάμηνο γονάτισαν την ελληνική οικονομία. Οι Έλληνες επιχειρηματίες, που εισάγουν πρώτες ύλες για να κάνουν μεταποίηση και στη συνέχεια να εξάγουν τα τελικά προϊόντα, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Άρα σε αυτό τον τομέα είχαμε να λύσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίσαμε για μισό χρόνο. Παρ’ όλα αυτά είχαμε αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων κατά 8,2%. Στο δείγμα δεν συμπεριλαμβάνονται τα τα πετρελαιοειδή, αφού η διεθνής τιμή του πετρελαίου έπεσε δραστικά κάτι που δεν κάνει συμβατή την οποιαδήποτε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Σε απόλυτα νούμερα πως εμφανίζονται οι εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων;
Χωρίς τα πετρελαιοειδή μιλάμε για 18,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015 έναντι 16,9 το 2014.
Το ποσό αυτό τι αντιπροσωπεύει στο εθνικό προϊόν της χώρας;
Οι εξαγωγές αγαθών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, αντιπροσωπεύουν περίπου το 14,5% του ΑΕΠ της χώρας. Όταν μιλάμε για εξωστρεφείς κλάδους, να θυμάστε, ότι συμπεριλαμβάνουμε τις εξαγωγές αγαθών, τον τουρισμό και την ναυτιλία. Το 14,5% αφορά μόνον τις εξαγωγές των αγαθών.
Πράγματι, διότι ο τουρισμός από μόνος του αντιπροσωπεύει πάνω από 21%. Αν συγκριθούμε, όμως με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι αντιπροσωπεύουν οι εξαγωγές αγαθών της χώρας μας;
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν άνω του 50% κατά μέσο όρο. Κοιτάξτε, έχουμε εξαιρετικά προϊόντα, πολύ καλό τουρισμό και παγκόσμιας φήμης ναυτιλία. Δεν το συζητάω, είμαστε στην κορυφή. Πρέπει ωστόσο να εκμεταλλευτούμε αυτά που μας προσφέρει η γεωγραφική μας θέση, η οποία διαθέτει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Έχουμε καταπληκτικά προϊόντα, έχουμε την θάλασσα, έχουμε τον ήλιο, έχουμε τα νησιά μας, αυτά πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. Δεν έχουμε βιομηχανία, δεν φτιάχνουμε αυτοκίνητα αλλά έχουμε άλλα πράγματα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσει κανείς την εξέλιξη των εξαγωγικών μας επιδόσεων κατά την τελευταία 5ετία: το 2009 οι εξαγωγές αγαθών ήταν στο 7,6% του ΑΕΠ ενώ το 2015 διπλασιάστηκε φτάνοντας το 14,5%. Αυτό σημαίνει ότι πάμε πολύ καλά ενώ έχουμε πολλά περιθώρια για να πάμε ακόμη καλύτερα. Για να γίνει αυτό πρέπει να βοηθήσει και το κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ισχυρό brand name στα ελληνικά προϊόντα. Τι σημαίνει αυτό; Εμείς έχουμε πολλά προϊόντα που είναι μοναδικά στο κόσμο: το λάδι, οι ελιές, το γιαούρτι, το μέλι, η φέτα. Αυτά πρέπει να χτίσουν ένα ισχυρό brand name και σε αυτό πρέπει να βοηθήσει το κράτος.
Καθοριστικός, όμως, είναι και ο ρόλος των ίδιων των εξαγωγέων. Έτσι δεν είναι;
Ακριβώς, οι Έλληνες εξαγωγείς πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πλούσιοι με την πρώτη τους εξαγωγή. Πρέπει να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές, με σταθερή ποιότητα, σε εξαιρετική συσκευασία και να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τους όρους που έχουν συμφωνήσει με τους ξένους. Δεν μπορείς να πεις σε ένα μεγάλο όμιλο που διαθέτει super markets ότι θα του στείλεις προϊόντα στις 15 Ιανουαρίου και να μην είσαι συνεπής. Οι προγραμματισμοί και οι προθεσμίες πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Ταυτοχρόνως, όπως σας προανέφερα, πρέπει να βοηθήσει και το ελληνικό κράτος στην περαιτέρω διεθνή αναγνώριση της made in Greece ελληνικής φέτας. Το έχετε δει ότι όλα αυτά τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης που έχουν εξαχθεί με επιτυχία, έχουν βοηθήσει πάρα πολύ κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες να προσπαθούν να αντιγράψουν την ελληνική φέτα και το ελληνικό γιαούρτι. Αυτά πρέπει να τα διασφαλίσουμε ενώ οι Έλληνες εξαγωγείς να δείξουν υπομονή, συνέπεια, σταθερότητα στην ποιότητα των προϊόντων τους ώστε να εδραιωθούν. Αν το πετύχουν αυτό, οι καταναλωτές θα ζητούν από μόνοι τους τα ελληνικά προϊόντα.
Μιλώντας με έναν εκπρόσωπο του εξαγωγικού τομέα, ανέφερε ότι ενώ υπάρχουν χιλιάδες φίρμες επώνυμου ελαιολάδου, η εξαγωγική προσπάθεια κρατά 14 μήνες – ο μέσος όρος, δηλαδή, επιβίωσης ενός επώνυμου προϊόντος ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου στις ξένες αγορές διαρκεί 14 μήνες. Θέλω απλώς να συνηγορήσω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει συνέχεια και διάρκεια στον χρόνο.
Και τελικώς είναι εις βάρος του, με την έννοια ότι για να πουλήσουν, εξάγουν το προϊόν τους χύμα ώστε να πάρουν εκείνη την ώρα τα λεφτά τους από τους εμπόρους, με αποτέλεσμα οι άλλοι να συσκευάζουν και να πωλούν το ελληνικό ελαιόλαδο σε δεκαπλάσια τιμή από αυτή που το έχουν αγοράσει. Και δεν εμφανίζεται ότι είναι ελληνικό λάδι. Άρα λοιπόν και εδώ έχει θέση το ελληνικό κράτος, πρέπει να βοηθήσουμε τους έλληνες παραγωγούς με συσκευαστήρια ώστε να εξαχθεί από εδώ το προϊόν προς τον τελικό καταναλωτή.
Ποια προϊόντα εμφανίζουν τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιδόσεις;
Αυτά που δείχνουν υψηλές επιδόσεις είναι το ελληνικό ελαιόλαδο – είχαμε αύξηση 124% – διότι είχαμε μεγάλη παραγωγή. Τώρα σε ότι αφορά τα υπόλοιπα τρόφιμα είχαμε μια μικρή αύξηση γύρω στο 4% στα ποτά, στον καπνό είχαμε αύξηση13%. Την ίδια περίοδο, δηλαδή το έτος 2014-2015 είχαμε αύξηση εξαγωγικών επιδόσεων στον τομέα των μηχανημάτων κατά 14% και στον τομέα εμπιστευτικών προϊόντων 20%. Μείωση είχαμε στα πετρελαιοειδή προϊόντα αλλά αυτό δεν αφορά τους όγκους αλλά τον συνολικό τζίρο κάτι που οφείλεται στην μεγάλη μείωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των προϊόντων. Σε πολλούς κλάδους ωστόσο είχαμε αύξηση εξαγωγικών επιδόσεων.
Είστε αισιόδοξος για τις μελλοντικές εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών προϊόντων;
Αναμφίβολα. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που προσανατολίστηκαν συγκυριακά στην εξαγωγή προϊόντων επειδή έβλεπαν ότι η εγχώρια ζήτηση είχε πέσει δραματικά. Αυτοί όμως οι οποίοι έχουν οργανωθεί και προσβλέπουν σε αύξηση του τζίρου τους στις εξαγωγές και είναι οργανωμένες επιχειρήσεις – έχουμε πολλές καλές τέτοιες επιχειρήσεις – το μέλλον είναι μπροστά τους έχουν δυνατότητες να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Αυτό το βλέπουμε σε μεγάλες βιομηχανίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε ως ΟΑΕΠ. Απαντώντας, όμως, στο ερώτημά σας θεωρώ ότι θα πάμε καλά.
Πως κύλησε το 2015 για τον ίδιο τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγικών Πιστώσεων;
Κύλησε εξαιρετικά. Ως ΟΑΕΠ είχαμε διεύρυνση του πελατολογίου μας. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται πάνω από 2.000 εξαγωγείς. Βεβαίως δεν είναι όλοι ενεργοί. Κάποιοι είναι ενεργοί, κάποιοι άλλοι έχουν κάνει εξαγωγές στο παρελθόν, συνολικά, όμως, ως οργανισμός έχουμε ένα δυνατό πελατολόγιο, το οποίο διαρκώς επεκτείνεται, γεγονός που μας επιτρέπει να στεκόμαστε καλά. Βεβαίως, δεν είμαστε μόνοι μας στην αγορά. Έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό αφού δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ενώ έρχονται και άλλες. Αυτό λέει πολλά. Ήδη δύο μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού έχουν κάνει επαφές με σκοπό την διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά.
Ποιές είναι οι διαστάσεις της συνολικής αγοράς;
Δεν υπάρχουν μετρήσιμα μεγέθη. Ξέρετε σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι ο Έλληνας δεν έχει ισχυρή ασφαλιστική συνείδηση και αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνον το κομμάτι της ασφάλειας των εξαγωγικών πιστώσεων. Το βλέπουμε σε απλά πράγματα, όπως είναι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα κατά εκατοντάδες χιλιάδες, το βλέπουμε στα σπίτια που δεν ασφαλίζονται. Το βλέπουμε και στην ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων. Τι συμβαίνει; Για παράδειγμα, ένας έλληνας εξαγωγέας δουλεύει με κάποιον πελάτη του στο εξωτερικό για δέκα χρόνια και δεν του έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα λέει: «είναι καλός πελάτης, τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει; Θα συνεχίσω να του στέλνω πράγματα μη ασφαλίζοντας τις πιστώσεις». Με την σημερινή παγκόσμια κρίση, όμως, εάν κάτι δεν πάει καλά με τον εισαγωγέα θα υποστεί μια ζημια της τάξης των 200 ή 500 χιλιάδων ευρώ ή ακόμη του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει αποζημιώσεις ως και 2 εκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε λοιπόν τι θα σημαίνει για μια επιχείρηση να υποστεί ζημιά 1 εκατομμυρίου ευρώ από ανασφάλιστες εξαγωγές.
Το φαινόμενο περιορίζεται σε εξαγωγείς που έχουν δοκιμάσει την φερεγγυότητα των πελατών τους στο εξωτερικό;
Όχι, πολλές φορές παρατηρείται σε εξαγωγείς που ξεκινούν την δραστηριότητά τους χωρίς καν να ασφαλιστούν. Μπορεί, όμως, κάποιοι να έχουν ξεκινήσει να ασφαλίζονται και στη συνέχεια να σταματήσουν. Εμείς, ενημερώνουμε τους πελάτες μας για το αν οι συνεργάτες τους στο εξωτερικό είναι φερέγγυοι. Μας δίνουν ονόματα πελατών τους στο εξωτερικό και τους λέμε: σε αυτόν μπορείς να φορτώνεις εμπορεύματα αξίας ως 100 χιλιάδες ευρώ, σε αυτόν 200 χιλιάδες ευρώ, στον άλλον καθόλου είτε διότι δεν βρήκαμε στοιχεία, είτε διότι έχει δυσμενή στοιχεία, είτε διότι δεν είναι ικανοποιητικές οι πληροφορίες που έχουμε λάβει. Άρα τον προφυλάσσουμε να μην υποστεί ζημιά. Σε ότι αφορά τους πελάτες στο εξωτερικό σύμφωνα με το όριο κάλυψης 80-90% που θα τους δώσουμε εμείς, θα τους εξασφαλίσει την πληρωμή και αν βέβαια ενταχθεί και στο πρόγραμμα της εξωστρέφειας που τους παρέχει χρηματοδότηση, θα πάρουν τα λεφτά τους μετά από 4-5 μέρες που θα φορτώσουν τα εμπορεύματα.
Τι αποτελέσματα είχε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011. Τότε ήταν 200.000 ευρώ το όριο, το 2012 έγινε 500.000 ευρώ και το 2013 ανήλθε στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι ένα πραγματικά πρωτοποριακό πρόγραμμα. Δεν το έχει κανένας παρόμοιος οργανισμός στον κόσμο, εκτός από αυτούς που είναι exim bank. Όμως εδώ μιλάμε για τράπεζες. Είναι αλήθεια, ότι περίμενα να έχει προχωρήσει πολύ καλύτερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κι αυτό διότι πρώτον, δίνουμε την ρευστότητα στην τράπεζα με κατάθεση δική μας, δεύτερον, δίνουμε παράλληλα την εγγύηση στην τράπεζα, τρίτο, ο εξαγωγέας παίρνει το 80% με το που φορτώσει και παραληφθούν τα εμπορεύματα στο εξωτερικό σε 2-3 μέρες και τέταρτο, δεν έχει να ξανακάνει τίποτα: και να μην πληρώσει ο ξένος, ο ίδιος θα έχει πάρει το 80% ενώ εμείς αναλαμβάνουμε να κάνουμε τις σχετικές ενέργειες και μόλις εισπράξουμε και το υπόλοιπο 20% θα του δώσουμε και τα υπόλοιπα χρήματα.
Παρ΄όλα αυτά δεν περπάτησε, όπως περιμένατε;
Δεν έχει περπατήσει όσο πρέπει ίσως διότι οι τράπεζες δεν το προωθούν αφού προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα. Μόνον όταν ο πελάτης επιμείνει και πει: «όχι θέλω το πρόγραμμα το ΟΑΕΠ» τότε ενεργοποιούνται και το κάνουν.
Συνεργάζεστε με όλες τις τράπεζες;
Ναι με όλες. Και τις 4 συστημικές αλλά και την Attica, την Παγκρήτια και την Συνεταιριστική Χανίων. Στην Κρήτη υπάρχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα τόσο στον τομέα του ελαιολάδου όσο και σε άλλους τομείς αγροτικών προϊόντων. Έτσι έχουμε αναπτύξει συνεργασία και με τις δύο συνεταιριστικές τράπεζες. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να μπει σε μια τράπεζα και να ζητήσει 1 εκατ. Ευρώ χωρίς εγγύηση, χωρίς την ρευστότητα που δεν υπάρχει και συγχρόνως με ένα επιτόκιο πολύ χαμηλό που έχουμε πετύχει με τις τράπεζες και το οποίο ξεκινά από 3,60%. Κάποιες τράπεζες βάζουν ένα μικρό ποσοστό ανάλογα με την φερεγγυότητα του πελάτη μέχρι 0,5%.
Πόσα κεφάλαια αντλήθηκαν μέσω αυτού του μηχανισμού;
Κοιτάξτε αυτό είναι ανακυκλούμενο. Είναι πολλοί πελάτες που το λειτουργούν συνεχώς. Δηλαδή όταν δίνεις μια πίστωση δύο μήνες, το εκατομμύριο μπορεί να το γυρίσει κάποιος 5 φορές τον χρόνο. Άρα μπορεί να έχεις πάρει 5 εκατ. ευρώ. Κι αυτό διότι αφού εξοφληθεί ξαναπαίρνει κανείς το ίδιο ποσό. Είναι ένας αλληλόχρεος λογαριασμός, ο οποίος έχει μονίμως στην διάθεση του επιχειρηματία 1 εκατ. ευρώ, με ένα εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
Πόσες εταιρείες το εκμεταλλεύτηκαν;
Αρκετές και τώρα ενδιαφέρονται ακόμα περισσότερες.
Ο ανταγωνισμός δεν έχει κάτι αντίστοιχο;
Όχι δεν έχει. Ανταγωνιστικό προϊόν είναι το factoring. Αυτό που λείπει από την αγορά είναι η ρευστότητα. Ο εξαγωγέας θέλει ρευστότητα και βέβαια με το πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» μπορεί να την πάρει αμέσως μόλις φορτώσει, αλλά θέλει και ρευστότητα για να προετοιμάσει την παραγγελία του. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να στηριχθούν στις πληροφορίες που δίνουμε εμείς για τους πελάτες του εξωτερικού και να πουν ότι, εφόσον ο ΟΑΕΠ έχει ψάξει αυτούς τους πελάτες στο εξωτερικό και τους έχει δώσει πιστωτικά όρια, να εκχωρεί το συμβόλαιο στην τράπεζα ο εξαγωγέας, να του δίνει η τράπεζα από δικά της διαθέσιμα ένα ποσό ανάλογα με την προετοιμασία των παραγγελιών που έχει και μόλις φύγει το εμπόρευμα να εξοφλείται η προχρηματοδότηση αυτή από το κομμάτι της εξωστρέφειας. Έτσι και η τράπεζα θα κερδίσει και θα βοηθηθούν οι εξαγωγείς, ενώ είναι σίγουρο ότι η προχρηματοδότηση που θα έχει δοθεί θα εξοφληθεί με το κομμάτι της κανονικής χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ». Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι τράπεζες, είτε διότι δεν έχουν ρευστότητα, είτε διότι δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν προϊόντα που δεν είναι δικά τους, δεν βοηθούν τους εξαγωγείς όπως θα έπρεπε. Θεωρώ όμως ότι με τις παρουσιάσεις που κάνουμε, με τις b2b (business to business) συναντήσεις πέρα από αυτά που έχουμε κάνει και συνεχίζουμε και κάνουμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδος σε συνεργασία με τους συνδέσμους εξαγωγέων και με τα επιμελητήρια, θεωρώ ότι γίνεται το πρόγραμμα γνωστό και ενδιαφέρεται όλο και περισσότεροι εξαγωγείς να συμμετάσχουν σε αυτό.
To 2016 ποιά είναι η βασική σας στόχευση;
Ο ΟΑΕΠ είναι οργανισμός ειδικού σκοπού, εποπτευόμενος από το κράτος. Είμαστε μεν ασφαλιστική εταιρεία αλλά όχι κερδοσκοπικός οργανισμός. Με το ασφάλιστρο που εισπράττουμε από τον εξαγωγέα δεν αποβλέπουμε στο κέρδος. Δεν θέλουμε να επιβαρύνεται το τελικό προϊόν με πρόσθετα έξοδα, κάτι που αποβαίνει σε βάρος της τελικής τιμής του προϊόντος. Έτσι λοιπόν έχουμε χαμηλά ασφάλιστρα, καλύπτουμε καταρχήν όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από τις εμπόλεμες περιοχές: Υεμένη, Λιβύη, Συρία και Ουκρανία. Καλύπτουμε και πολιτικό κίνδυνο, δεν καλύπτουμε μόνο εμπορικό κίνδυνο δηλαδή να μην πληρώσει ο αγοραστής, να πτωχεύσει κλπ. Καλύπτουμε τον εξαγωγέα από το πρώτο του τιμολόγιο όσο μικρό και αν είναι αυτό. Οι ανταγωνιστές μας θέλουν global συμβόλαια δηλαδή θέλουν όλη την εξαγωγική δραστηριότητα και θέλουν να είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τους εξαγωγείς. Και το μεγάλο πλεονέκτημα όπως σας είπα είναι η χρηματοδότηση με το πρόγραμμα «εξωστρέφεια». Η στόχευσή μας είναι να γίνει γνωστός ο οργανισμός, να μας εμπιστευθούν οι πελάτες-εξαγωγείς διότι ναι μεν είμαστε ένας οργανισμός δημοσίου ενδιαφέροντος αλλά δουλεύουμε με ιδιωτικονομικά κριτήρια. Δεν αργούμε, δεν έχουμε γραφειοκρατία, έχουμε χαμηλά ασφάλιστρα, γρήγορες διαδικασίες αποζημίωσης, δεν διαφέρουμε σε τίποτα από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αντιθέτως έχουμε πλεονεκτήματα έναντι αυτών.
Γεωγραφικά ποιές είναι οι πιο σημαντικές περιοχές και σύνδεσμοι;
Η αλήθεια είναι ότι οι τρεις σύνδεσμοι εξαγωγέων κάνουν μεγάλες προσπάθειες. Δηλαδή ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Έχουμε κάνει παρουσιάσεις τρεις φορές στην Κρήτη, τρεις φορές στην Θεσσαλονίκη, έχουμε κάνει αντίστοιχα εδώ στην Αθήνα με τον ΠΣΕ, έχουμε επίσης συνεργαστεί με τον ΣΕΒ και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Τώρα στον προγραμματισμό μας εντάσσουμε την Θράκη, την Ανατολική Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα, όπου υπάρχουν εξαγωγείς και ήδη έχουμε πελάτες από εκεί. Υπάρχει λοιπόν ο προγραμματισμός, η διάθεση και βεβαίως το κουράγιο να προχωρήσουμε μπροστά.
Αυτό είναι θετικό γιατί ο οργανισμός έχει συνέχεια. Δεν ξεκινάτε από το μηδέν…
Νομίζω ότι και η Ελλάδα θα πάει καλά στο κομμάτι της εξωστρέφειας και ο οργανισμός μέρα με τη μέρα δυναμώνει.
Στο «χαρμάνι» των χωρών που εστιάζετε τις εξαγωγικές σας προσπάθειες που δίνετε την μεγαλύτερη προσοχή;
Κοιτάξτε, κυρίως είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα οι εξαγωγείς έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για τις αγορές της Αυστραλίας και της Κίνας…
Αν και η τελευταία αυτή αγορά εμφανίζει σημαντική αστάθεια…
Συμφωνώ αλλά είναι τόσο μεγάλη αγορά που για τα μεγέθη τα δικά μας είναι θέμα αν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Γιατί μιλάμε για τεράστια αγορά και πιθανώς οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην μπορούν να φτιάξουν την ποσότητα που ζητάνε οι Κινέζοι. Οι αγορές έχουν τις ιδιαιτερότητες τους, στην Ρωσία που είναι μια μεγάλη αγορά υπάρχουν προβλήματα, δεν μπορούμε να βρούμε πληροφορίες, εκεί αλλάζουν οι επιχειρήσεις, γιατί έχουν ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και στα 3 χρόνια κλείνουν την επιχείρηση και ανοίγουν μία καινούργια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βρούμε πληροφορίες και να δώσουμε πιστωτικά όρια στους Έλληνες εξαγωγείς και έτσι χαλάνε οι εξαγωγές τους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έξάγουμε το 65,5% των συνολικών προϊόντων – εκτός των πετρελαίων – ενώ το 34,5% εξάγεται προς τρίτες χώρες. Δεν ξέρω τι θα γίνει με την αγορά του Ιράν.
Εκεί επενδύονται πολλές προσδοκίες.
Ήταν μια πολύ σωστή κίνηση στο να είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα που επισκέφθηκε το Ιράν σε κυβερνητικό επίπεδο. Είναι μια μεγάλη αγορά.
Τι προϊόντα θα μπορούσαν να είναι στην πρώτη γραμμή της εξαγωγικής προσπάθειας στο Ιράν;
Τα πάντα. Είναι μεγάλη αγορά. Μπορούμε να επωφεληθούμε. Και βλέπουν θετικά τους Έλληνες. Νομίζω ήταν καλή κίνηση και αν συνεχιστεί έτσι και υπάρχει η απαιτούμενη οργάνωση νομίζω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν τελικώς να διεισδύσουν. Πέρυσι με το εμπάργκο, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, τα φορτηγά αναγκάζονταν να πηγαίνουν μέσω Λευκορωσίας και να ταξιδεύουν επιπλέον 1,5 ημέρα – είναι σοβαρό κόστος -, έτσι τα εμπορεύματα καταστρέφονταν. Επίσης, στη Γερμανία οι έλληνες εξαγωγείς είχαν μεγάλες ζημιές. Και ο λόγος είναι απλός: όσο περισσότερες είναι οι εξαγωγές, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ζημιές.
Η Ρωσία ήταν επίσης πρόβλημα;
Ναι λόγω του εμπάργκο. Εγώ νομίζω ότι αυτή τη στιγμή με την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν. Άλλωστε το ίδιο δεν έκανε η Τουρκία η οποία επωφελήθηκε όταν έγινε το εμπάργκο στην Ρωσία: τότε οι Ρώσοι σταματήσαν να εισάγουν ελληνικά ψάρια και έπαιρναν ψάρια από την Τουρκία. Τώρα ήλθε η στιγμή να επωφεληθούν οι Έλληνες εξαγωγείς.
Κύριε Καλπακτσόλου σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ