Μία ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ιστορία οι ρίζες της οποίας χάνονται στα 1940 όταν η οικογένεια Πιλαβά άρχισε να παράγει ούζο, μπράντι και λικέρ, ξετυλίγεται σήμερα στην Πάτρα όπου οι απόγονοι της Χιώτικης οικογένειας ακολουθούν ευλαβικά την ίδια συνταγή: άριστες πρώτες ύλες, διπλή απόσταξη, μεράκι σε κάθε στάδιο της παραγωγής και υπομονή. Πολλή υπομονή. Είναι η ιστορία της οικογένειας Πιλαβά, που πλέον έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας «εκπαιδεύοντας» καταναλωτές 14 χωρών να πίνουν ποιοτικό ελληνικό ούζο και όχι μόνο.
Σελίδες από την ιστορία
H ιστορία της ποτοποιίας PILAVAS είναι μια οικογενειακή υπόθεση με καταγωγή από τη Χίο.
1940, ο Νίκος Πιλαβάς έρχεται στην Πάτρα. 1950, ανοίγει το πρώτο ποτοποιίο στην οδό Βουλγάρεως-το πρώτο της οικογένειας. 1954, ο Νίκος Πιλαβάς φέρνει τον γιο του Παναγιώτη Πιλαβά στην Πάτρα και τον μυεί στα μυστικά της δουλειάς. 1976, ο Παναγιώτης Πιλαβάς ώριμος πλέον στο συγκεκριμένο αντικείμενο και στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις ανοίγει το δεύτερο ποτοποιίο στην οδό Γ. Ολυμπίου και Κουμανιώτη.1980. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει, οι δουλειές επεκτείνονται και γίνεται μετεγκατάσταση στην οδό Πανεπιστημίου 177.
Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά.Κάποια πράγματα έμειναν όμως σταθερά και αναλλοίωτα.Η αγάπη για τη παράδοση και η προσήλωση στη ποιότητα ήταν οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε μια σύγχρονη ποτοποιία.Διατηρώντας μια σταθερά ανοδική πορεία και κατά περιόδους αλματώδη ,η εταιρεία έχει περάσει πλέον στα χέρια του Νίκου και Περικλή Πιλαβά, τους γιούς του Παναγιώτη Πιλαβά. Από το 1990 και μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρίσκονται στην Παλιά Εθνική Οδό Πατρών Κορίνθου 31, στο Ακταίο έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως ,δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα που γράφουν τη δική τους ιστορία.
Τεχνολογία και πιστοποιήσεις το «διαβατήριο» του σήμερα
Το λόγο σήμερα έχουν η τεχνολογία και η τεχνογνωσία.Με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.500 τ.μ. στην Πάτρα, τελευταίου τύπου αποστακτήρες, υπερσύγχρονα μηχανήματα εμφιάλωσης οινοπνευματωδών ποτών και δυνατότητα παραγωγής 6.000 φιαλών την ώρα, η ποτοποιία Πιλαβάς μοιάζει να μην εφησυχάζει. Έχοντας βαθιά μέσα τους την ιστορία της ποτοποιίας «ΠΙΛΑΒΑΣ», που με τόση αγάπη τρεις γενιές καλλιέργησε, τα αδέρφια Νίκος και Περικλής Πιλαβάς είναι σήμερα και στην πρωτοπορία της τεχνολογίας.Η τεχνολογία αλλά και η τεχνογνωσία που έχει κατέχει εδραιώνουν ακόμα περισσότερο την ποτοποίIα PILAVAS στην Ελλάδα και τον κόσμο και βάζουν ισχυρή παρακαταθήκη για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Πιστοποιημένη κατά ISΟ 9001 και HACCP, η ποτοποιία PILAVAS, συνεχίζει να αναπτύσσει τις δραστηριότητές της, επιδιώκοντας την καθιέρωση του ούζου, ενός παραδοσιακού ελληνικού προϊόντος, σε ακόμα περισσότερες αγορές του εξωτερικού.
Εξωστρέφεια
Ο κόσμος της ποτοποιίας PILAVAS είναι ένας κόσμος που συνεχώς διευρύνεται , επεκτείνεται και κατακτά νέες αγορές.Τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται ήδη στις εξής χώρες: Γερμανία, Αγγλία, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία, Ιταλία, Σκόπια, Κύπρος, Ισραήλ, Ταϊβάν. Παράλληλα, μεγάλο μέρος των προϊόντων διατίθεται και στα ελληνικά καταστήματα αφορολογήτων ειδών και στα πλοία των Μινωικών Γραμμών, της ΑΝΕΚ, της Superfast Ferries και της Strintzis Lines, κάνοντάς τα γνωστά στο ευρωπαϊκό αγοραστικό κοινό,μυώντας όλο και περισσότερους στα μυστικά τους.
Τα προϊόντα Pilavas
Ούζο: Το προϊόν best –seller,συνώνυμο της αναγνώρισης και της καταξίωσης της εταιρίας.. Η μυστική συνταγή του Νίκου Πιλαβά που το πρωτοαπόσταξε τη δεκαετία του 1940, επιβάλλει να “ησυχάζει” 2 με 3 μήνες μετά την παρασκευή του, ώστε να αποκτά τη χαρακτηριστική απαλή, γλυκόπιοτη, αυθεντική του γεύση.
Τεντούρα: Το παραδοσιακό αχαϊκό ηδύποτο που παράγεται στην Πάτρα πάνω από έναν αιώνα. Το άρωμα του γαρύφαλλου, της κανέλας και του μοσχοκάρυδου με τη γεύση των εκχυλισμάτων των καρπών της Μαυροδάφνης συνδυάζονται αρμονικά για να δώσουν αυτό το ανεπανάληπτο αποτέλεσμα. Πίνεται τόσο μετά από γεύματα για τις χωνευτικές του ιδιότητες, όσο και το βράδυ, ως σφηνάκι ή σε cocktails.
Μαστίχα: Τα μεσαιωνικά χωριά στα νότια της νήσου της Χίου, με τους στενούς δρόμους, τις καμάρες και τα σπίτια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, διακοσμημένα με “ξυστά”, είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Μοναδικό και το δάκρυ του μαστιχόδεντρου που ευδοκιμεί στο νησί αυτό, αποκλειστικά. Ξεχωριστό και απολαυστικό στις αισθήσεις όσο μια περιήγηση στα μαγευτικά τοπία που το χαρακτηρίζουν. Περιέχει πραγματικό δάκρυ μαστίχας.
Τσίπουρο: Η οικογένεια Πιλαβά με την πείρα ετών που διαθέτει, διαλέγει τις καλύτερες ποικιλίες σταφυλιών και ακολουθεί τις παραδοσιακές συνταγές της Ηπείρου. Από την διαλογή μέχρι την απόσταξη και την εμφιάλωση, σμίγουν η παράδοση με την τεχνολογία για να σας χαρίσουν το υπέροχο αυτό τσίπουρο.
Online Αγορές
Τα προϊόντα Πιλαβάς μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς και μέσω των δικτυακών καταστημάτων:
www.korfufoods.de, www.nikolaou.org, www.meg-bar.de, www.metipota.de, www.shop-kreta.de
και www.dyogourmet