Όλες τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του χρησιμοποιεί ο νέος υπερ-οργανισμός Enterprise Greece, που προέκυψε από τη συγχώνευση του παλαιού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του φορέα Invest in Greece).
Ο πρόεδρος του Enterprise Greece Χρήστος Στάικος, περιγράφει στη συνέντευξη που παραχώρησε στους new times, ποια είναι τα εργαλεία αυτά (διευκολύνσεις στην αδειοδότηση, στην πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια, στην προώθηση προϊόντων στις ξένες αγορές κλπ.) και διαπιστώνει ότι η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα, αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που συμβαίνουν στη χώρα και αντιδρά θετικά στα μηνύματα που λαμβάνει. Τέλος, ο κ. Στάικος, θεωρεί απαραίτητη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την ανοδική πορεία των εξαγωγών της.
Συνέντευξη στην Εφημερίδα New Τimes
- Είστε επικεφαλής ενός μεγάλου οργανισμού που προέκυψε από την ένωση του παλαιού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του φορέα Invest in Greece. Από οργανωτικής άποψης, πως είναι τα πράγματα σήμερα;
Ο Οργανισμός ENTERPRISE GREECE είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ιδανικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.
Ακολουθεί τις σύγχρονες βέλτιστες διεθνείς πρακτικές με ορίζοντα τον ενιαίο, εξωστρεφή προσανατολισμό της χώρας, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις και ταυτόχρονα να ενισχυθούν οι εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, υποστηρίζει τους διεθνείς επενδυτές να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, συμβάλλει στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, και παρέχει σημαντική πληροφόρηση για την χώρα ως επενδυτικό προορισμό, προβάλλοντας τους τομείς εκείνους στους οποίους διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Παράλληλα αποσκοπεί στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές και στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσεγγίσουν νέες αγορές και να εντοπίσουν νέους εταίρους, έτσι ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Η αναβάθμιση των λειτουργιών και υπηρεσιών συνολικά του Οργανισμού είναι καθημερινή προτεραιότητα, στην κατεύθυνση διαμόρφωσής του ως ουσιαστικό ενιαίο φορέα εξωστρέφειας που θα συνδυάζει την προσέλκυση επενδύσεων με την προώθηση εξαγωγών. Με περισσότερες δράσεις, ένταξη νέων τομέων και κλάδων, ανοίγματος νέων ξένων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, πληροφόρησης εξαγωγικών επιχειρήσεων και εκπαίδευσης νέων και εν δυνάμει εξαγωγικών, ιδιαίτερα μικρών και μεσαίων, και γενικότερα μιας πιο ενεργητικής πολιτικής εξωστρέφειας. Παράλληλα, διευρύνεται και ενισχύεται η σχέση με επιχειρήσεις των κλάδων για συνεργασία στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας.
- Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από μια επαφή με τον οργανισμό Enterprise Greece – πέραν των ξένων επενδυτών. Τι υπηρεσίες μπορείτε να προσφέρετε στους Έλληνες επιχειρηματίες που αναζητούν διέξοδο στις ξένες αγορές;
Ο Οργανισμός Enterprise Greece αφενός προβάλλει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό με στόχο να βάλει την χώρα μας στο επενδυτικό ραντάρ των διεθνών επενδυτών και αφετέρου προωθεί τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες στις αλλοδαπές αγορές συμβάλλοντας στην αύξηση του εξαγωγικού εμπορίου. Και στις δύο αυτές προτεραιότητες τόσο στην προσέλκυση και υποστήριξη των επενδύσεων όσο και στην προώθηση των εξαγωγών ο Oργανισμός συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελούνται πολλαπλά από τις δράσεις εξωστρέφειας που διοργανώνονται κάθε χρόνο αλλά και από την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει τα στελέχη του Oργανισμού. Συγκεκριμένα, δίνοντας έμφαση στους τομείς εκείνους που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως: τουρισμός, ενέργεια, τρόφιμα και αγροτική παραγωγή, logistics, τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, περιβαλλοντική διαχείριση και επιστήμες υγείας, ο Oργανισμός συναντά μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα αποστολών διεθνείς επενδυτές προβάλλοντάς τους την επενδυτική πρόταση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται συγκεκριμένες επενδυτικές δυνατότητες μέσα από το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών σχεδίων του Enterprise Greece. Στο χαρτοφυλάκιο, υπάρχει μεγάλος αριθμός επενδυτικών σχεδίων ελληνικών επιχειρήσεων τα οποία αναζητούν συμμετοχική χρηματοδότηση από διεθνείς επενδυτές και αυτά προβάλλονται συστηματικά βοηθώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις να έλθουν σε επαφή με διεθνή κεφάλαια. Μεγάλο τμήμα της καθημερινότητάς μας είναι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνείς επενδυτές, στα γραφεία μας ως αποτέλεσμα της προώθησης των επενδυτικών τους έργων μέσα από το χαρτοφυλάκιο. Στον τομέα της υποστήριξης των επενδύσεων, οι επιχειρήσεις μέσω του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή, μιας υπηρεσίας που λειτουργεί με πολλά θετικά αποτελέσματα, μπορούν να βοηθηθούν σε όλα τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας που απαιτεί η επένδυσή τους. Για τα έργα που εμπίπτουν στα κριτήρια του νόμου για στρατηγικές επενδύσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν μέσω του Οργανισμού να υποβάλουν το αίτημά τους και να επιδιώξουν να ενταχθούν στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης. Στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν συμμετέχοντας στα εθνικά περίπτερα που διοργανώνει το Enterprise Greece σε μεγάλο αριθμό διεθνών εκθέσεων στοχεύοντας στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλες τις σημαντικές αγορές. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από στοχευμένες ενέργειες όπως π.χ. συναντήσεις με διεθνείς αγοραστές. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και για άλλες που για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να αναφερθώ διεξοδικά, ο Οργανισμός μας διαθέτει λύσεις και υπηρεσίες τις οποίες διαμορφώνουμε κατά περίπτωση, για να διευκολύνουμε και να υποστηρίξουμε την αυξανόμενη εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων σήμερα.
- Πως βλέπετε σήμερα να είναι διαμορφωμένο το επιχειρηματικό κλίμα; Ποια είναι η εικόνα που έχουν σήμερα οι ξένοι επιχειρηματίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες;
Αποτελεί γεγονός πλέον ότι στα χρόνια που ακολούθησαν τη διεθνή οικονομική κρίση, ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στην οικονομία μας ενώ φάνηκαν οι χρόνιες αδυναμίες της, έχοντας τις προφανείς επιπτώσεις στο επιχειρηματικό κλίμα. Η πραγματικότητα, όμως σήμερα μας κάνει όλο και πιο αισιόδοξους, αφού πλέον η Ελλάδα έχει σταθεροποιήσει την οικονομία της, υλοποιώντας μία συμφωνία που εξασφαλίζει τη θέση της μέσα στο Ευρώ και παράλληλα προχωρά η μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο. Το νέο αυτό μοντέλο θα βασίζεται στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της οικονομίας, στην καλλιέργεια της καινοτομίας μέσα από την αξιοποίηση του υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινου δυναμικού και στην επέκταση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, μέσα από την οικοδόμηση ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, που θα βασίζεται σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με ευδιάκριτο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε εμείς και μέσα από το έργο μας προβάλλουμε στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, η οποία μπορώ να σας πω ότι αντιλαμβάνεται αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν στη χώρα και αντιδρά θετικά στα μηνύματα που λαμβάνει, μέσα από συγκεκριμένες επιλογές.
- Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα να τα καταφέρει καλά στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και γιατί;
Η σημερινή κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν εκφραστεί πολλαπλώς υπέρ της δημιουργίας επενδύσεων στη χώρα μας, ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη με όρους κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Και υπό αυτό το πρίσμα, γίνονται προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει πρόσφατα σε ένα φόρουμ επιχειρηματικότητας: “Εμπιστευθείτε την Ελλάδα”. Από εκεί και πέρα, μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για να προβάλλουμε την χώρα μας.
Η Ελλάδα διαθέτει βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, έναντι άλλων χωρών, όπως τη γεωστρατηγική της θέση, το οποίο αποδεικνύεται από τις προθέσεις των υποψηφίων επενδυτών να πραγματοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδιά τους εδώ. Το ανθρώπινο δυναμικό, όπως και η ασφάλεια και η σταθερότητα που επικρατούν στην περιοχή είναι δύο επίσης σημαντικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για την προσέλκυση των επενδύσεων. Επενδυτές διεθνούς εμβέλειας παρουσίασαν αυξημένο ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά το 2ο εξάμηνο του 2015, γεγονός που οφείλεται στην πολιτική σταθερότητα, στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και στην προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Απαραίτητη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η ανοδική πορεία των εξαγωγών της. Στόχος μας η προβολή της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση παραγωγικών δραστηριοτήτων που ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες και η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των περιφερειών μας. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το ενδεκάμηνο του 2015 κατεγράφη αύξηση στις συνολικές εξαγωγές κατά 8,04% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014 (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).
Η κυβέρνηση, όπως πρόσφατα παρουσίασε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Χαρίτσης, εστιάζει σε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, που βασίζεται στην μετεξέλιξη του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας στην κατεύθυνση δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στα νέα, καινοτομικά, παραγωγικά συστήματα και στην ενίσχυση εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
- Ποιες «εξορμήσεις» ετοιμάζετε στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα και με ποιους στόχους;
Το 2016 έχουμε ήδη πραγματοποιήσει την από κοινού – για επενδύσεις και εξαγωγές – αποστολή στο Λας Βέγκας, σε συνεργασία με το Corallia, που είχε ως σκοπό την προώθηση τεχνολογικών επιχειρήσεων, ενώ στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για την Οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας προγραμματίζονται εκδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους για την προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών με επιχειρηματικές αποστολές και στις δύο χώρες, όπως επίσης αντίστοιχες θα γίνουν και με την Ρωσία στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Νέες αγορές στόχοι (π.χ. Κορέα) μπαίνουν στο πλάνο δράσεων και άλλες που είχαν ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια, επανακάμπτουν (π.χ. Ιαπωνία και Κίνα). Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα δώσουμε το παρών σε μια σειρά σημαντικών εκθέσεων με παγκόσμια απήχηση, που θα γίνουν στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αμερική, και θα αφορούν σε επενδύσεις και εξαγωγές για το σύνολο των κλάδων που σας περιέγραψα νωρίτερα.