Το 2019, η χρονιά πριν από την πανδημία, αλλά και το 2020 – έτος της πανδημίας – αποδείχθηκαν ιδιαίτερα θετικά για την πλειονότητα των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ της χώρας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της New Times σε 93 επιχειρήσεις του κλάδου, το ποσοστό αυτών που εμφάνισαν κέρδη ήταν 74,2%. Οι εν λόγω επιχειρήσεις αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 5,8% και τα συνολικά τους κέρδη κατά 43,9%. Δείτε πίνακες με αποτελέσματα έρευνας New Times 93 σουπεραρκετς
Το 2020 – χρονιά της πανδημίας – οι αλυσίδες σουπερμάρκετ διατήρησαν τις θετικές οικονομικές επιδόσεις τους, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η αύξηση των πωλήσεων των σουπερμάρκετ διαμορφώθηκε περίπου στο 10% σε σχέση με το 2019.
Τα σουπερμάρκετ αποτελούν αδιαμφισβήτητα έναν εκ των μεγάλων «πρωταγωνιστών» πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατορθώνοντας σε μια χρονιά οικονομικής ασφυξίας να επιτύχουν σχεδόν διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων.
Μετά το δεύτερο lockdown στις 7 Νοεμβρίου ο συνολικός κύκλος εργασιών των σουπερμάρκετ κατέγραφε κάθε βδομάδα διψήφια άνοδο, ενώ την εορταστική περίοδο υπολογίζεται ότι προστέθηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ στον τελικό «λογαριασμό» των πωλήσεων.
Το δεύτερο κύμα πανδημίας, που προκάλεσε και το νέο lockdown, αύξησε σημαντικά τον τζίρο των σουπερμάρκετ καθώς η αύξηση 10% που φαίνεται να σημειώθηκε το 2020 ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις του Ιουνίου που έκαναν λόγο για αύξηση τζίρου κατά 5,3%. Παράλληλα το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες ήταν εφέτος αναγκασμένοι να κάνουν εορταστικά ρεβεγιόν στο σπίτι τους λόγω των κλειστών κέντρων διασκέδασης οδήγησε και στη σημαντική αύξηση των αγορών που σημειώθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων.
Επίσης τα ηλεκτρονικά κανάλια των σουπερμάρκετ γνώρισαν ανάπτυξη με ρυθμούς που ξεπέρασαν το 150%, λόγω του ότι αυτά τα κανάλια είχαν μικρή συμμετοχή στον τζίρο τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο το 2020 ο τζίρος των ηλεκτρονικών καναλιών αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, με τις μεγάλες αλυσίδες να έχουν προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες και να έχουν επενδύσει στη βελτιστοποίηση της ηλεκτρονικής παρουσίας τους.
Ο Δεκέμβριος επίσης θεωρείται παραδοσιακά ο πιο δυνατός μήνας για τα σουπερμάρκετ καθώς τότε πραγματοποιείται σχεδόν το 11% του ετήσιου τζίρου. Με τους καταναλωτές στο σπίτι, οι δύο τελευταίες εβδομάδες εκτιμάται ότι κατέγραψαν διψήφια αύξηση. Οι υπεραγορές και τα πολύ μεγάλα σουπερμάρκετ ενισχύθηκαν επίσης σημαντικά, με τους καταναλωτές να προτιμούν τους πολύ μεγάλους χώρους καθώς η μεγάλη έκταση που διαθέτουν δίνει την αίσθηση ασφάλειας. Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, το 10μηνο του 2020 οι υπεραγορές σημείωσαν αύξηση των πωλήσεων κατά 48,1%, ενώ τα μεγάλα σουπερμάρκετ με έκταση 1.000-2.499 τ.μ. είδαν τον τζίρο να αυξάνεται κατά 35,2%.
Έρευνα της New Times
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της New Times:
- O συνολικός κύκλος εργασιών των 93 αλυσίδων σουπερμάρκετ αυξήθηκε κατά 5,8% από 8,86 δισ. ευρώ το 2018 σε 9,37 δισ. ευρώ το 2019. Στην πραγματικότητα ο συνολικός κύκλος εργασιών όλων των αλυσίδων σουπερμάρκετ της χώρας το 2019 υπερέβη τα 11 δισ. ευρώ.
- Τα συνολικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 43,9%, από 73 εκατ. ευρώ το 2018 σε 105,1 εκατ. ευρώ. Η θεαματική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της μεγαλύτερης αλυσίδας του κλάδου, που είναι ο Σκλαβενίτης.
- Τα συνολικά ίδια κεφάλαια παρέμειναν σταθερά στο επίπεδο του 1,1 δισ. ευρώ.
- Οι συνολικές υποχρεώσεις εμφάνισαν σημαντική αύξηση 29,6% προσεγγίζοντας τα 5,9 δισ. ευρώ. Έτσι η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια εμφανίζεται αρκετά προβληματική.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της New Times, μεταξύ των σημαντικότερων (βάσει κύκλου εργασιών) του κλάδου είναι οι: Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, Α-Β Βασιλόπουλος, Μετρό ΑΕΒΕ, Μασούτης Διαμαντής, Πέντε Α.Ε., ΜΑΡΤ Κας & Κάρυ, Market In, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Bazaar, Χαλκιαδάκης, Εγνατία Σ/Μ, Θανόπουλος, Γουντσίδης, Σκόντο, Γαλαξίας Κονταράτου, Kosmoplus, Ντιελλάς, Κάντζας και ΕΛΟΜΑΣ.
Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ο κλάδος διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός σταθερού, ανταγωνιστικού και ισχυρού τομέα τού εν Ελλάδι εμπορίου. Έτσι ο τομέας των σουπερμάρκετ εκτιμάται ότι θα βρεθεί στην πρώτη πεντάδα των πλέον κερδοφόρων κλάδων του ελληνικού εμπορίου. Σύμφωνα με την έρευνα της New Times:
Πρώτον, από το δείγμα της έρευνας οι 69 επιχειρήσεις βρέθηκαν στη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού» εμφανίζοντας κέρδη. Αντιθέτως 24 επιχειρήσεις (ποσοστό 25,8%) παρουσίασαν ζημιές.
Δεύτερον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα μόνο των κερδοφόρων επιχειρήσεων διαπιστώνονται τα εξής:
- Οι συνολικές πωλήσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,1% για να φθάσουν τα 6,27 δισ. ευρώ.
- Τα συνολικά κέρδη διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 111 εκατ. ευρώ.
- Τα συνολικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά τι στο επίπεδο των 987 εκατ. ευρώ.
- Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 18,3% στα 2,94 δισ. ευρώ.
Τρίτον, σύμφωνα με τα παραπάνω, και στον κλάδο των σουπερμάρκετ έχουμε μια διάσταση ανάμεσα στο υγιές και στο προβληματικό κομμάτι του επιχειρείν. Παρ’ όλα αυτά η διάσταση αυτή είναι χαμηλότερης έντασης αφού ο κλάδος συνολικά απέσπασε περισσότερα οφέλη – κυρίως την περίοδο της πανδημίας – σε σχέση με άλλους κλάδους που εμφάνισαν σημαντικές απώλειες.
Οικονομικές επιδόσεις επιχειρήσεων
- Σκλαβενίτης. Ενισχυμένες επιδόσεις πέτυχε οΌμιλος Σκλαβενίτης και οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης το 2019, χρονιά κατά την οποία ολοκληρώθηκε το πλάνο ανακαίνισης του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου έφθασε τα 3,28 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 9% το 2019 (έναντι 3,01 δισ. ευρώ το 2018). Σε επίπεδο μεικτής κερδοφορίας τα αποτελέσματα εμφανίζονται ενισχυμένα στα 835,2 εκατ. ευρώ (έναντι 735,9 εκατ. ευρώ το 2018). Σε ό,τι αφορά τη μητρική Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 2,63 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 11% (από 2,37 δισ. ευρώ το 2018). Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 694,5 εκατ. ευρώ από 595,8 εκατ. ευρώ το 2018. Στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του πλάνου ανακαίνισης συνολικά 99 καταστημάτων και η ενσωμάτωση των 12 καταστημάτων της Κρόνος στην περιοχή της Αχαΐας, τα οποία πλέον λειτουργούν υπό το σήμα της Σκλαβενίτης. Επιπλέον, εντός του 2019, ο Όμιλος Σκλαβενίτης υλοποίησε επενδύσεις ύψους 53 εκατ. ευρώ και προχώρησε στη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εγκατάστασης και λειτουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος SAP ERP. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το δίκτυο του Ομίλου Σκλαβενίτης αριθμεί 497 καταστήματα και ανθρώπινο δυναμικό που ανέρχεται σε 30.000. Όσον αφορά την πορεία του 2020 και τα επόμενα βήματα του ομίλου σημειώνεται ότι: κατά το εννεάμηνο του 2020 σημειώνει σταθερά διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Τους πρώτους μήνες του 2020, πραγματοποιήθηκε η είσοδος της εταιρείας στο ψηφιακό λιανεμπόριο, μέσω της επένδυσης στο caremarket.gr.
- Α-Β Βασιλόπουλος. Η πανδημία προσέφερε στην επιχείρηση μια σημαντική ευκαιρία για εδραίωση της θέσης της στην αγορά. Η Α-Β Βασιλόπουλος έχει μονίμως στο μικροσκόπιό της την προσθήκη νέων καταστημάτων λιανικής (εταιρικών και franchising) και χονδρικής καθώς και την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Έχει ήδη προσθέσει στο δίκτυό της τρία καταστήματα (σε Σαντορίνη, Κυπαρισσία και Ακράτα), εξαγοράζοντας τις εταιρείες Thira Foods και KAST Foods. Την τελευταία χρονιά πραγματοποίησε επενδύσεις 62,2 εκατ. ευρώ για την επέκταση, αναβάθμιση και ανακαίνιση του δικτύου πωλήσεων. Τέθηκαν σε λειτουργία οκτώ νέα καταστήματα σουπερμάρκετ και 45 καταστήματα με το σύστημα δικαιόχρησης. Έτσι στα τέλη του 2019 το δίκτυο πωλήσεων αριθμούσε 510 καταστήματα, από τα οποία 304 είναι εταιρικά, 191 ανήκουν στο δίκτυο δικαιόχρησης (franchising) και 15 είναι καταστήματα χονδρικής πώλησης. Ο αριθμός των εργαζομένων ανήλθε στις 14.550. Κατά την περυσινή χρονιά η Α-Β εμφάνισε μικρή μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών, με τα υπόλοιπα μεγέθη (EBITDA, κέρδη) να επηρεάζονται από την αλλαγή στη λογιστική απεικόνιση των μισθώσεων λόγω του ΔΠΧΑ 16. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,95 δισ. ευρώ, από 1,98 δισ. ευρώ το 2018, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2%. ΤαEBITDA ανήλθαν σε 170,4 εκατ. ευρώ το 2019 έναντι 130,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 30,9%, λόγω υποχώρησης των λειτουργικών δαπανών ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 16. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 47,2%διαμορφούμενα στα 28,5 εκατ. ευρώ έναντι 54 εκατ. ευρώ το 2018.
- Metro ΑΕΒΕ. Η πανδημία αφήνει θετικό αποτύπωμα και στα μεγέθη του ομίλου Metro ΑΕΒΕ, η διοίκηση του οποίου επισημαίνει ότι «για τον κλάδο των σουπερμάρκετ η εκτίμηση για το 2020 δείχνει συγκρατημένη αύξηση στον τζίρο (της τάξεως περίπου του 2%) ανεξαρτήτως της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας». Η πρόβλεψη αυτή κρίνεται συντηρητική, αν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη μελέτη της IRI που δείχνει μια αύξηση στην αγορά άνω του 9% από την αρχή του έτους. Κατά τις εκτιμήσεις του Δ.Σ. της Metro, του οποίου ηγείται ο κ. Παντελής Παντελιάδης, οι στρατηγικές της επόμενης μέρας των εμπλεκομένων στη λιανική αγορά τροφίμων-ποτών έχουν ως βάση σταθερές όπως: διατήρηση υφεσιακού περιβάλλοντος σε όρους πραγματικής οικονομίας, υψηλή φορολογία και ανεργία. Σε αυτό το περιβάλλον τα σχέδια της Metro AEBE για το 2020 δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας αλλά και στο δίκτυο χονδρικής (Metro Cash & Carry). Επίσης οι πωλήσεις του δικτύου λιανικής της εταιρείας My market αναμένεται να αυξηθούν με ποσοστό που θα υπερβαίνει την τάση της αγοράς, ενώ θα υπάρξει και ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων με νέα σημεία. Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2020 έρχονται σε συνέχεια μιας αποδοτικής χρονιάς όπως αποδείχθηκε το 2019, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,26 δισ. ευρώ έναντι 1,19 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρήση με αύξηση 5,8%. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν το 2019 σε 180.412.754,08 ευρώ έναντι 169.277.169,79 ευρώ, αυξημένα κατά 6,58%. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας προέρχεται από δύο βασικές κατηγορίες καταστημάτων: τις πωλήσεις λιανικής (περίπου τα 2/3) μέσα από τα My market και τις πωλήσεις χονδρικής μέσα από τα Metro Cash & Carry. H πολιτική του ομίλου σχετικά με την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων στηρίζεται στη δημιουργία καταστημάτων Metro Cash & Carry και My market σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Όσον αφορά τα Metro Cash & Carry, στόχος είναι η ύπαρξη ενός καταστήματος σε κάθε μεσαία και μεγάλη πόλη της Ελλάδας και η γεωγραφική κάλυψη του εμπορίου της πατρίδας μας κατά 95%. Η εταιρεία κατά τη διάρκεια του 2019 συνεργάστηκε με 1.528 προμηθευτές εκ των οποίων το 95,55% προέρχεται από την εγχώρια αγορά και το 4,45% από το εξωτερικό. Διαθέτει τρία Κέντρα Διανομής, 50 καταστήματα χονδρικής πώλησης (προστέθηκε ένα νέο κατάστημα το 2019), εκ των οποίων το ένα είναι delivery center (Metro Cash & Carry), 224 καταστήματα λιανικής (My market – έκλεισαν δύο και άνοιξε ένα νέο το 2019) και 13 πρατήρια υγρών καυσίμων. Σημειώνεται ότι το 2019 η Metro συνέχισε να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό – απασχολεί πάνω από 10.800 εργαζομένους – αλλά και στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος επενδύοντας σημαντικούς πόρους σε εκπαίδευση και αντικατάσταση/αναβάθμιση στόλου αυτοκινήτων.
- Μασούτης Διαμαντής Σ/Μ. Η εταιρεία βρέθηκε στην τέταρτη καλύτερη θέση της λίστας των αλυσίδων σουπερμάρκετ με τον μεγαλύτερο τζίρο κατά το 2109. Συγκεκριμένα αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 8% για να προσεγγίσει τα 830 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 11,7 εκατ. ευρώ κατακτώντας την τρίτη καλύτερη θέση στη λίστα των πιο κερδοφόρων εταιρειών του κλάδου. Η επιχείρηση έκλεισε το 2020 με δύο νέα καταστήματα, στην Πάτρα και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. έκλεισε το 2020με ένα δίκτυο συνολικά 333 καταστημάτων και με δυναμικό900 εργαζομένων. Αναπτύσσεται στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Αχαΐας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου.