Όταν δίνεις ώθηση σε εποχή κάμψης συνήθως η έκπληξη είναι μεγάλη
διότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικό
Η στρατηγική επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που χρειάζεται η εποχή μας και συνοψίζεται σε μία λέξη, ευελιξία, επισημαίνει μιλώντας στους NewTimes η κυρία Μαρία Θεμελή, επιχειρηματίας στο χώρο της Επικοινωνίας. Υπογραμμίζει επίσης ότιοι επιχειρήσεις σε πολλές περιπτώσεις ήταν και είναι έτοιμεςνα αντιμετωπίσουν μια κρίση, τονίζοντας παράλληλα ότι «το σημαντικό όμως και πάλι στοιχείο είναι ο άνθρωπος και οι αποφάσεις που θα πάρει για τη διαχείριση της κρίσης».
Σε ποιο βαθμό αποδείχθηκε χρήσιμη ηστρατηγικήεπικοινωνία για επιχειρήσεις και οργανισμούς στην προσπάθειά τους για την καλύτερη διαχείριση της κρίσηςλόγω πανδημίας;
Η σύγχρονη επιχείρηση έχει ανάγκη να σχεδιάζει τους στόχους της και παράλληλα να προσαρμόζει στρατηγικές και τακτικές, οι οποίες επιτρέπουν όχι μόνο να επικοινωνεί αλλά και να προβλέπει, να διαμορφώνει, να δημιουργεί εικόνα σε όλα τα κοινά που αφορούν την επιχείρηση και χρειάζεται να υπάρχει επικοινωνία. Η στρατηγική επικοινωνία που εφαρμόζω είναι ένα μείγμα media, οικονομικών προϋπολογισμών, στοχοθέτησης πωλήσεων, networking, τακτικών marketing, πρακτικώνlobying, διαχείρισης των μέσων, δημοσιότητας και διαχείρισης της νέας ψηφιακής εποχής και των μέσων που διαθέτει. Η σύνθεση είναι καθοριστική σε εποχή διαχείρισης κρίσεων.
Η τεχνολογία μάς βοήθησε πολύ και είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που καταφέρνει να ενώνει ανθρώπους σε μεγάλες αποστάσεις και να δημιουργεί εικόνες μέσα από εφαρμογές όπως zoom,skype,teamς κτλ.
Αυτή είναι και η δύναμη του παγκόσμιο networking, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτίσει ισχυρή εικόνα για μία εταιρεία.
Στρατηγικά η πρώτη επιλογή που στοχεύουμε είναι ο άνθρωπος.
Η ασφάλεια, η προσαρμογή και η ενίσχυση των καλών συνθηκών, ώστε να προχωρήσει την εργασία του, είναι το πιο σημαντικό κομμάτι είτε ως εργαζόμενος είτε ως επιχειρηματίας.
Η στρατηγική επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που χρειάζεται η εποχή μας και συνοψίζεται σε μία λέξη, ευελιξία!
Η ευελιξία απέδειξε ότι είναι η πιο δυνατή στρατηγική. Όπου εφαρμόστηκε τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά δημιουργώντας συνέχεια και συνέπεια για τις επιχειρήσεις. Και θα κλείσω την απάντησή μου με την τοποθέτηση του SunTzu για τη δύναμη της στρατηγικής και των τακτικών, που αποτελεί και το επαγγελματικό μου μότο: «Η στρατηγική χωρίς τακτική είναι η πιο αργή διαδρομή προς τη νίκη. Η τακτική χωρίς στρατηγική είναι ο θόρυβος πριν από την ήττα».
Πόσο έτοιμες τελικά εκτιμάτε ότι είναι οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση μιας απρόσμενης κρίσης;
Οι επιχειρήσεις σε πολλές περιπτώσεις ήταν και είναι έτοιμεςνα αντιμετωπίσουν μια κρίση, το σημαντικό όμως και πάλι στοιχείο είναι ο άνθρωπος και οι αποφάσεις που θα πάρει για τη διαχείριση της κρίσης.Σίγουρα κάποιοι τομείς της οικονομίας είχαν μια πολύ αρνητική επίδραση από την πανδημία και σίγουρα, όσο καλά και αν ήταν τα οικονομικά τους,η διαχείριση της κρίσης δεν είναι καθόλου εύκολη και πολλές φορές δεν έφερε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Αυτό που παρατήρησα στους πελάτες μου επιχειρηματίες ήταν πραγματικά η συμπεριφορά των ανθρώπων στη διαχείριση και πώς αυτό επηρέασε όλη την εικόνα της επιχείρησης. Η συμπεριφορική διαχείριση της κρίσης, τα συμπεριφορικά μαθηματικά πολλές φορές αποδεικνύονται πιο σημαντικά από τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας. Όταν δίνεις ώθηση σε εποχή κάμψης συνήθως η έκπληξη είναι μεγάλη γιατίτο αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικό.
Πολλοί επιχειρηματίες επένδυσαν για άλλη μια φορά, μέσα στη δεύτερη σε πολύ λίγα χρόνια κρίση που ήρθαν αντιμέτωποι, και από ό,τι δείχνουν τόσο τα νούμερα όσο και η πιστότητα πελατών, καταναλωτικού κοινού και πάνω απ’ όλα ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης, πέτυχαν.Είμαι σίγουρη ότι η επιχείρηση είναι έτοιμη όταν είναι έτοιμοι οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και φυσικά μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό και τους συνεργάτες να σχεδιάσουν το μέλλον.
Παράλληλα με την εταιρεία σας,ως CommunicationsStrategist, διατηρείτε και θέση ως σύμβουλος επιχειρηματικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση.Σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε να υπάρξει ανάπτυξη;
Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έπληξε πολλούς τομείς της οικονομίας και πάρα πολλές επιχειρήσεις.Για να ξεκινήσει ξανά,λαμβάνοντας υπόψη και την ανασφάλεια ενός καινούργιουlockdown τον Οκτώβριο, θα χρειαστεί δραστικά μέτρα, κρατική πρόνοια και πρόληψη, νόμους που ευνοούν την ανάπτυξη για όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από μικρομεσαίους μέχρι μεγάλους. Πρέπει ο καθένας από μας να σκεφθεί ότι επηρεάζει την κατάσταση της αγοράς, να συνεχίσει τις καταναλωτικές συνήθειες όσο μπορεί και του επιτρέπεται. Να ταξιδέψει στην Ελλάδα, να ενισχύσει ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια και όλα αυτά που σχετίζονται με το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι, που είναι state of mind για όλο τον κόσμο.Να συνεχίσουμε τον κύκλο της αγοράς, να επενδύσουμε στην ελπίδα ότι,ώσπου να χρειαστεί, αν χρειαστεί, να ξανακλείσουν οι επιχειρήσεις, μπορεί έχει βρεθεί το φάρμακο ή το εμβόλιο για τον Covid-19.
Και όλοι εμείς που μένουμε σε όμορφες γειτονιές, όπως εγώ στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου,ας φροντίσουμε να ενισχύσουμε την τοπική αγορά, τους ανθρώπους που προσπαθούν μέσα στα στενά περιθώριά τους να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να υπάρχουν.Και μαζί με το κράτος να ενισχύσουμε και εμείς την κοινωνική μας υπευθυνότητακαι να φροντίσουμε μέσα από ενίσχυση τωνκοινωνικών παντοπωλείων και συσσιτίων να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας. Γιατί η ανθρωπιά, το φιλότιμο, η συνεισφορά, η συμμετοχή είναι πάντα η καλύτερη στρατηγική για να προχωρήσεις στη ζωή σου!
Who is who
Η κυρία Μαρία Χ. Θέμελη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει πτυχίο Δημοσιογραφίας και Marketing Communications.Εργάστηκε στο χώρο της εταιρικής επικοινωνίας, ως διευθύντρια Τύπου & Επικοινωνίας σε μεγάλη τράπεζα και διετέλεσε ως σύμβουλος Επικοινωνίας σε Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών.
Σήμερα είναι επιχειρηματίας, με δική της εταιρεία στο χώρο της επικοινωνίας, ως Marketing and CommunicationsStrategist, με σημαντικό πελατολόγιο από νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως υγεία, κατασκευές, realestate, accountingservices, digitalservices, retail, πληροφορική, outsourcing.
Είναι σύμβουλος Επιχειρηματικότητας στον Δήμο Π. Φαλήρου και ενεργοποιείται με την εξωστρέφεια και την τόνωση των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο.Ασχολείται ενεργά και διοργανώνει εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, με όραμα μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, προωθεί τον εθελοντισμό και βοηθάει μέσω ομάδων τις κοινωνικές δομές (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο) του Δήμου Π. Φαλήρου, όπου κατοικεί.Πιστεύει στην εξέλιξη, αρνείται πεισματικά την κρίση, την κατάθλιψη, τα όρια…Λατρεύει τη θάλασσα, τα ταξίδια, τους ανθρώπους.Αρθρογραφεί για κοινωνικά θέματα στον τοπικό Τύπο και σε πολλά άλλα ΜΜΕ.Ξεκίνησε να γράφει από μικρή κείμενα, διηγήματα, άρθρα, παραμύθια.
«Η Πριγκίπισσα Τύχη και πώς να την κατακτήσετε» είναι η πρώτη επίσημη επαφή της με τον κόσμο των εκδόσεων.