Συνεχίζοντας να βιώνουμε μία ιδιότυπη περίοδο- εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19- η οποία επιβάλλει τους δικούς τους κανόνες και όρους, δεν πρέπει να μας διαφύγει το διάστημα αυτό, η μεγάλη εικόνα.
Η οποία, αφορά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με κάθε τρόπο, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία.
Την ίδια ώρα ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε, κάτι που το είδαμε στο διάστημα της πανδημίας, ότι η οικονομία, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι με την υγεία. Το ένα συμπληρώνει το άλλο και μόνο όταν μία κοινωνία είναι υγιής, τότε υπάρχει ευημερία και πλούτος.
Όσο και εάν ακούγεται παράδοξο, η πανδημία ήρθε να μας διδάξει, πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η υγεία και η διατήρησή της, αλλά πόσο αλληλένδετοι τελικά είναι όλοι οι τομείς μεταξύ τους, οικονομία, βιομηχανία, υγεία, αγορά εργασίας, περιβάλλον.
Στη διάρκεια της πανδημίας, απειλήθηκαν πολλές σταθερές του σύγχρονου κόσμου. Επομένως τα διδάγματα που μας αφήνει η σοβαρή υγειονομική κρίση, αποτελούν ένα μοναδικό case study που οφείλουμε να το μελετήσουμε όλοι μας: Όπως, ανάγκη για οργάνωση, πρόβλεψη σε βάθος χρόνου, οικοδόμηση ανθεκτικότητας των κοινωνιών και των οικονομιών, ανάγκη συνεργασιών και συμμαχιών, αυτάρκεια, επαρκής χρηματοδότηση και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία, έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματός μας.
Παράλληλα, η πανδημία μας δίδαξε την ανάγκη να αποκτήσουν οι χώρες αυτάρκεια και επάρκεια σε πρώτες ύλες. Ήδη μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως, είναι πλέον πεπεισμένη, ότι στο μέλλον, μας περιμένουν πολλές ακόμη υγειονομικές κρίσεις και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Η έκτακτη και επείγουσα αυτή ανάγκη, δείχνει ήδη τον δρόμο, για να αποκτήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, και ταυτόχρονα, να επικεντρωθούμε στη Γη μας, να την καλλιεργήσουμε και φυσικά να προστατέψουμε την ελληνική βιοποικιλότητα, δίνοντας έμφαση στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών. Ίσως αυτό να αποτελεί το στοίχημα για την επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης της οικονομίας και της δημόσιας υγείας.
Παράλληλα, με την προστασία της βιοποικιλότητας, προλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό και τα λοιμώδη νοσήματα. Διατηρώντας τη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας, αυξάνουμε την πιθανότητα εύρεσης αποτελεσματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών.
Τα βιοδραστικά και βιοενεργά συστατικά των φυτών, μπορούν να προσδώσουν λειτουργικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, προσφέροντάς μας, μία καλύτερη ποιότητα ζωής, να θωρακίσουν την υγεία μας και να βελτιώσουν συνολικά τη διατροφή. Εξάλλου, μία σωστή διατροφή, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την πρόληψη σοβαρών και χρόνιων παθήσεων και να συμβάλλει στην ευζωία.
Οι καλλιέργειες των φαρμακευτικών φυτών και όχι μόνο, είναι απαραίτητες, για την πρωτογενή παραγωγή πρώτων υλών, χρήσιμων για την μεταποίηση στις βιομηχανίες φαρμάκων, καλλυντικών και τροφίμων.
Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα με τη μοναδική βιοποικιλότητά της (6000 είδη φυτών εκ των οποίων 1200 περίπου ενδημικά) έχει μεγάλες πιθανότητες, να αποκτήσει ένα νέο εξελιγμένο παραγωγικό μοντέλο, ένα καινοτόμο διατροφικό μοντέλο και να τονώσει παράλληλα την αγορά εργασίας, που πλήττεται δραματικά από τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Ο πλανήτης και όλη μας η ύπαρξη, εξαρτάται από τη διατήρηση και την προστασία της βιοποικιλότητας, η οποία σχετίζεται άμεσα με την υγεία, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία.
Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, δηλώνει παρών και στο νέο στοίχημα, με τη δημιουργία της νεοσύστατης βιομηχανίας εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών, την UniHerbo.
Στόχος μας είναι στην UniHerbo, που θα αρχίσει την λειτουργία της στο τέλος του 2020 στα Οινόφυτα, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα με καθετοποίηση παραγωγής πρώτων υλών, που θα προκύπτουν από εκχυλίσεις φαρμακευτικών φυτών, δένδρων και βιοκαλλιέργειες.
Το αύριο έφθασε ήδη, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και αστοχίες.-