Επιβεβαίωση των προοπτικών της ιδέας τους, μείωση του επενδυτικού ρίσκου, αρχική χρηματοδότηση και καθοδήγηση αναζητούν οι νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν στη «N» οι ίδιοι αλλά και στελέχη δύο κορυφαίων business schools, του ALBA και του Anatolia, καθώς και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative), που συμπράττουν σε ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, το οποίο φέρνει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές σε μια αγορά όπου καταγράφεται υψηλή ζήτηση για επιχειρηματική εκπαίδευση, με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ να δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στο ναδίρ της κατάταξης προς το σκορ αυτοαπασχόλησης στους νέους.
Η τάση αυτή ενισχύεται λόγω της οικονομικής κρίσης και των υψηλών δεικτών ανεργίας ειδικά στους νέους, ενώ συναντάται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές – αν και στις περισσότερες τα συστήματα παιδείας δίνουν μεγαλύτερες ευκαιρίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης στους νέους. Ας σημειωθεί ότι σχεδόν η μία στις δύο (47%) νεοφυείς επιχειρήσεις νέων σε ηλικία επιχειρηματιών που ανοίγουν παγκοσμίως έχουν έδρα στην Ευρώπη. Οι ιδρυτές των πιο επιτυχημένων εξ αυτών είναι συνήθως είτε μικρότεροι από 35 ετών (32%) είτε μέχρι 49 (37%).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 μαθήματα, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα πιο σημαντικά θέματα που καθορίζουν ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα, καθώς και ένα στάδιο συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, διάρκειας 10 μηνών.
Κατά τη διάρκεια των πέντε κύκλων του προγράμματος, 131 καθηγητές και mentors παρέδωσαν συνολικά 376 ώρες μαθημάτων και πάνω από 639 ώρες συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης στους συμμετέχοντες. Υποβλήθηκαν περισσότερες από 1.300 αιτήσεις συμμετοχής, 437 υποψήφιοι επελέγησαν και παρακολούθησαν το πρόγραμμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ το τρέχον διάστημα αξιολογούνται οι υποψήφιοι του νέου κύκλου.